Minilex - Lakipuhelin

Selvitysyhteisön panttioikeus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Selvitysyhteisön toiminnan järjestämiseksi voidaan arvopaperikeskuksen, keskuspankin, tilinhoitajayhteisön, selvitysyhteisön, selvitysosapuolen ja niiden asiakkaiden arvo-osuudet kirjata erityiselle arvo-osuustilille, jota kutsutaan kaupintatiliksi.

Selvitysyhteisöllä on panttioikeus arvo-osuuteen, joka on arvopaperikaupan johdosta kirjattu tällaiselle selvitysyhteisön, selvitysosapuolen tai arvopaperinvälittäjän lukuun pidettävälle kaupintatilille ja mikäli selvitysyhteisö on suorittanut arvopaperikaupasta syntyneen maksun tai ottanut vastatakseen siitä. Myös selvitysosapuolella on panttioikeus sellaiseen sen asiakkaan arvo-osuuteen, josta selvitysosapuoli on suorittanut maksun. Mikäli panttioikeus on usealla eri osapuolella, selvitysyhteisön panttioikeus on vahvin.

Mikäli arvo-osuuksia koskeva maksu- tai muu velvoite laiminlyödään, saa pantinhaltija, tässä siis selvitysyhteisö, muuttaa pantin rahaksi. Esimerkiksi julkisen kaupankäynnin kohteena oleva osake voidaan myydä arvopaperipörssissä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa