Minilex - Lakipuhelin

Selvitysyhteisön liiketoiminta

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Selvitysyhteisössä on kyse osakeyhtiöstä, joka harjoittaa ammattimaisesti selvitystoimintaa, eli toteuttaa arvopaperikaupasta aiheutuvia järjestelyjä. Selvitysyhteisö tarvitsee toimintaansa Valtiovarainministeriön myöntämän toimiluvan ja tuossa toimiluvassa määrätyin edellytyksin selvitysyhteisö saa harjoittaa myös muuta liiketoimintaa.

Tätä muuta liiketoimintaa ovat arvopapereilla toteutettavan rahoitustoiminnan selvitystoiminta, arvopapereilla toteutettavan monenkeskisen kaupankäynnin selvitystoiminta, arvopapereiden vaihdantaan ja selvitykseen sekä niiden markkinoiden kehittämiseen liittyvien tiedonkäsittely-, koulutus- ja tiedotuspalveluiden tarjoaminen, arvopaperikeskuksen toiminnan harjoittaminen, arvo-osuusrekisterin pitäminen, selvitysosapuolena toimiminen sekä optioyhteisön toiminnan harjoittaminen.

Selvitysyhteisön liiketoiminta ei saa kuitenkaan vaarantaa sen harjoittamaa selvitystoimintaa. Sen varat on sijoitettava turvallisella ja selvitysyhteisön maksuvalmiuden turvaavalla tavalla. Suomessa selvitystoimintaa harjoittaa Euroclear Finland Oy (ent. Arvopaperikeskus). Sen toiminta muodostuu kolmesta liiketoiminta-alueesta, jotka ovat selvityspalvelut, tilinhoitajayhteisöpalvelut ja liikkeeseenlaskijapalvelut. Se siis toisin sanoen huolehtii osakkeiden selvityspalveluista, ylläpitää arvo-osuusrekisteriä, tarjoaa palveluita tilinhoitajayhteisöille ja yksityissijoittajille sekä arvopapereiden liikkeeseenlaskijoille, kuten julkisille osakeyhtiöille. Näitä Euroclear Finlandin tarjoamia palveluita ovat esimerkiksi osakasluettelot, sisäpiirirekisterit, yhtiökokouspalvelut, pääomajärjestelyt, osingonmaksupalvelut ja tuotonmaksupalvelut.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa