Minilex - Lakipuhelin

Mitä meklari tekee?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Meklarilla tarkoitetaan henkilöä, joka toimii arvopaperinvälittäjän eli sijoituspalveluyrityksen, kuten pankin tai pankkiiriliikkeen - palveluksessa ja tarjoaa työkseen sijoituspalvelua. Sijoituspalvelun tarjoaminen puolestaan voi tarkoittaa useita eri asioita.

Meklarin kohdalla on kyse siitä, että hän on arvopaperinvälittäjän edustaja, joka käy kauppaa asiakkaan tai toisen arvopaperinvälittäjän toimeksiannosta. On siis tärkeää muistaa, että meklari ei ole sijoitusneuvoja. Meklarin tehtävä on tehdä kauppaa asiakkaan pyynnöstä. Myös meklari voi suositella esimerkiksi tiettyjä osakkeita, mutta suositukset tulee nähdä enemmänkin vihjeinä ja vinkkeinä, joista asiakas itse kantaa riskin, mikäli vihje osoittautuu lopulta huonoksi.

Arvopaperimarkkinalain mukaan pörssimeklari on henkilö, joka käy kauppaa arvopaperipörssissä pörssivälittäjän edustajana. Pörssi järjestää tenttejä henkilöille, jotka pyrkivät pörssimeklariksi. Tuon kyseisen tentin läpäisemisen lisäksi pörssimeklarin on oltava jonkun välittäjän palveluksessa sekä hänellä tulee olla vähintään kuuden kuukauden kokemus arvopaperikaupasta. Pörssin järjestämä tentti testaa muun muassa henkilön tietämystä kaupankäyntitavoista sekä pörssin ja arvopaperimarkkinalain säännöistä. Finanssialan Keskusliitto on puolestaan ohjeistanut, että kaikki sijoituspalveluiden parissa työskentelevät henkilöt suorittaisivat niin kutsutun Sijoituspalvelututkinnon (APV1), joka varmistaisi kyseisten henkilöiden ammattitaidon.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa