Minilex - Lakipuhelin

Mikä on optiolaina?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Yritykset tarvitsevat toimintansa rahoitukseen luonnollisesti välillä myös lainarahaa. Optiolaina on yksi tapa hankkia sitä. Siinä on kyse osakeyhtiön liikkeelle laskemasta joukkovelkakirjalainasta, johon liittyy merkintäoikeus optiolainan liikkeelle laskeneen yrityksen osakkeisiin. Optiolainan ohella voidaan siis myös puhua merkintäoikeuslainasta. Toisin sanoen optiolainan merkitsijät eli tahot, jotka lainaavat yritykselle rahaa saavat lainaamansa pääoman takaisinmaksun ja lainalle maksetun koron lisäksi oikeuden merkitä yhtiön osakkeita tiettyyn hintaan tiettynä aikana.

Optiolaina muodostuu optiolainavelkakirjasta ja optiotodistuksesta. Näistä nimenomaan optiolainavelkakirjalle maksetaan korkoa. Usein tuo korko on kuitenkin huomattavasti alhaisempi kuin joukkovelkakirjalainoille normaalisti maksettu korko. Tämä johtuu tietenkin siitä, että optiolainaan kuuluu myös optiotodistus. Juuri tämä optiotodistus antaa oikeuden merkitä yhtiön osakkeita tiettyyn hintaan tiettynä aikana. Optiotodistuksilla voi käydä kauppaa kuten muillakin arvopapereilla.

Jos optiolaina myydään ensisijaismarkkinoilla, myydään optiolainavelkakirja ja optiotodistus niin sanottuna ”yhtenä pakettina”. Molemmille syntyy kuitenkin itsenäiset jälkimarkkinat. Tästä syystä optiolaina voidaan, esimerkiksi pörssissä, noteerata joko optiotodistuksen kanssa tai ilman sitä. Myös optiotodistukset voidaan noteerata pörssissä erikseen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa