Minilex - Lakipuhelin

Mikä on finanssikonglomeraatti?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Finanssikonglomeraatti on ”finanssitavaratalo”. Finanssikonglomeraatilla tarkoitetaan ryhmittymää, johon kuuluu ainakin yksi luottolaitos ja yksi vakuutusyhtiö. Ryhmittymällä täytyy olla merkittävää toimintaa sekä rahoitustoimialalla että vakuutustoimialalla. Kyse on siis eräänlaisesta ”finanssitavaratalosta”, josta asiakkaalla on mahdollisuus saada kaikki tarvitsemansa pankki-, sijoitus- ja vakuutuspalvelut yhden katon alta.

Finanssikonglomeraatti syntyy yleensä yritysjärjestelyllä, eli pankki siis ostaa jonkin vakuutuslaitoksen tai toisinpäin. Synonyymejä finanssiryhmä, finanssitavaratalo tai finanssikonglomeraatti käytetään normaalissa kielenkäytössä melko vapaasti puhuttaessa pankkien ja vakuutuslaitosten yhteistyön eri muodoista. Esimerkkeinä Suomessa toimivista finanssikonglomeraateista voidaan mainita esimerkiksi OP-Pohjola-ryhmä ja Nordea-konserni. Finanssikonglomeraatti voi olla myös monikansallinen.

Finanssikonglomeraatit ovat yleistyneet 2000-luvulla finanssialan kansainvälistymisen seurauksena. Samalla myös niihin liittyvien riskien ja sääntelyn valvonta on monimutkaistunut. Jotta tuo valvonta onnistuisi paremmin, rahoitus- ja vakuutusvalvonta on nykyään yhdistetty. Finanssivalvonta (Fiva) on siis uusi rahoitus- ja vakuutusvalvontaviranomainen, jolle 1.1.2009 alkaen siirtyivät entisten Rahoitustarkastuksen ja Vakuutusvalvontaviraston tehtävät.

Finanssikonglomeraatin tarkoitus, keskitettyjen palveluiden tarjoamisen lisäksi, on hajauttaa riski levittäytymällä useille toimialoille. Yksi suurimmista syistä finanssikonglomeraattien suosion kasvuun kansainvälistymisen lisäksi on se, että pankit ovat alkaneet toimia vakuutusmarkkinoilla henkivakuutussäästämisen suosion kasvettua. Kyseisten ”finanssitavaratalojen” syntymisestä on hyötyä myös asiakkaalle. Keskitetyt palvelut saattavat muun muassa laskea pankkien palvelumaksuja ja asiakkaiden vakuutusmaksuja kustannussäästöjen vuoksi. Toisaalta, esimerkiksi pankin asiakas saattaa joutua tilanteen eteen, jossa hänelle tarjotaan samaan finanssikonserniin kuuluvia vakuutuspalveluita, jotka eivät ole hänen parhaan etunsa mukaisia.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa