Minilex - Lakipuhelin

Mikä on arvo-osuustili?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Osakkeita, joukkovelkakirjalainoja ja muita arvo-osuusmuotoisia sijoituksia varten sijoittaja tarvitsee arvo-osuustilin. Arvo-osuustili on täten pakollinen aina kun omistaa tai on hankkimassa arvo-osuuksia. Sijoittajan ostaessa arvo-osuuden hän ei saa siitä osakekirjaa, velkakirjaa tai muuta arvo-osuuden omistuksen ilmaisevaa arvopaperia, vaan omistus kirjautuu arvo-osuustilille, joka on siis sähköinen arvopaperien säilytystili. Jokaisen vuoden lopussa sijoittaja saa tiliotteen omistuksistaan ja saamistaan tuotoista, kuten osingoista. Näitä tietoja tarvitaan esimerkiksi verotusta varten.

Arvo-osuustilille merkitään tietoja kyseisen tilin arvo-osuuksien omistajasta, arvo-osuuksien lukumäärästä sekä siitä, minkä tyyppisistä arvo-osuuksista on kysymys. Tilitiedoista ilmenee myös arvo-osuuksien omistajaan kohdistuvat oikeudet ja rajoitukset. Arvo-osuustilin ohelle omistajan tulisi avata arvo-osuustilin hoitotili, jolle tuotot kuten osingot maksetaan. Hoitotililtä voidaan veloittaa myös mahdolliset palvelumaksut. Arvo-osuustili on pankkitilin kaltainen ja kuuluu rekisterisalaisuuden piiriin.

Arvo-osuustilejä pidetään arvo-osuusrekisterissä. Tätä arvo-osuusrekisteriä ylläpitää Suomessa Euroclear Finland Oy. Arvo-osuustilit ja luettelot niille kirjattujen arvo-osuuksien omistajista puolestaan muodostavat yhdessä niin sanotun arvo-osuusjärjestelmän. Kaikesta tästä säädetään laissa ja tuon lain noudattamista valvoo Finanssivalvonta. 

Arvo-osuustilin avaaminen ja hallinnointi on mahdollista esimerkiksi pankkien konttoreissa, verkkopankeissa ja eri palveluntarjoajien verkkosivujen kautta. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa