Minilex - Lakipuhelin

Menettely ryhmäkannetta käsiteltäessä

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Ryhmäkanteita käsittelevät vain tietyt käräjäoikeudet. Ryhmäkanteita käsitteleviä käräjäoikeuksia ovat Helsingin, Oulun, Pohjanmaan, Pohjois-Savon ja Varsinais-Suomen käräjäoikeudet. Näistä toimivaltainen on sen hovioikeuspiirin käräjäoikeus, jossa vastaaja olisi velvollinen vastaamaan johonkin ryhmäkanteena esitetyistä vaatimuksista erikseen ajettuna.

Ryhmäkanne tulee vireille kuluttaja-asiamiehen tuomioistuimeen toimittamalla haastehakemuksella, jonka jälkeen tuomioistuin tutkii, onko asia käsiteltävissä ryhmäkanteena. Jos asia käsitellään ryhmäkanteena, tuomioistuin ilmoittaa tästä vastaajalle sekä kuluttaja-asiamiehelle, joka puolestaan kokoaa ryhmän ja jäsenten vaatimukset täsmennettyyn haastehakemukseen. Lisäksi tuomioistuimen on asetettava määräaika ryhmään ilmoittautumiselle. Tuomioistuin antaa haasteen tiedoksi vastaajalle saatuaan kantajan täsmennetyn haastehakemuksen. Ryhmäkanne käsitellään pääosin samassa järjestyksessä kuin muutkin riita-asiat.

Tuomioistuimen ratkaisu sitoo niitä ryhmän jäseniä, joita tuomioistuin on ratkaisussaan ilmoittanut sen koskevan. Jos kantajana oleva kuluttaja-asiamies ei hae päätökseen muutosta, voi yksittäinen ryhmän jäsen hakea muutosta omaan osaansa tuomiosta.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa