Minilex - Lakipuhelin

Kanteen peruuttaminen siviiliprosessissa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kanteen peruuttamisella kantaja lopettaa kanteensa ajamisen ja vetää sen pois tuomioistuimesta. Kanteen peruuttamisesta ei ole kysymys esimerkiksi silloin, kun kantaja saman asian sisällä rajoittaa vaatimustaan tai luopuu vetoamasta johonkin aikaisemmin vetoamaansa seikkaan. Kanteen peruuttamisen seurauksena asian käsittely tuomioistuimessa raukeaa ja asia jätetään sillensä. Kun kantaja peruuttaa kanteen ja asia jätetään sillensä, asiaa koskeva uusi kanne voidaan nostaa milloin vain, jos vain kanteen nostamisen edellytykset ovat edelleen käsillä. Peruuttaminen ei siis estä saman kanteen vireille panoa myöhemmin.

Jos kantaja peruuttaa kanteensa sen jälkeen, kun vastaaja on vastannut, on asia, jossa sovinto on sallittu, vastaajan vaatimuksesta kuitenkin ratkaistava. Vastaajalle tulee siis tässä tilanteessa antaa tilaisuus päättää, haluaako hän asian ratkaistavaksi. Jos vastaaja ei tätä oikeuttaan käytä, asia voidaan jättää sillensä. Jos vastaaja haluaa estää kanteen peruuttamisen, hänen tulee nimenomaisesti vaatia asian ratkaisemista, sillä pelkkä passiivisuus tai kanteen peruuttamisen vastustaminen ei riitä. Kanne tulee peruuttaa ennen kuin tuomioistuin on antanut asiassa lopullisen ratkaisunsa, sillä se ei tämän jälkeen enää ole mahdollista.

Kanteen peruuttaminen on siis mahdollista tiettyjen edellytysten vallitessa. Asianosaisten kannattaa kuitenkin huomioida, että jos asian käsittely jätetään sillensä sen vuoksi, että asianosainen on peruuttanut kanteensa, hänen on korvattava vastapuolensa kulut. Tästä voidaan poiketa ainoastaan silloin, kun on erityinen syy määrätä korvausvelvollisuudesta toisin. Oikeuskäytännön mukaan pelkästään se, että asianosaiset eivät ole päässeet sovintoon asiasta ja, että kanteiden nostamiseen on ollut perusteltu syy, ei ole lain tarkoittama erityinen syy poiketa korvausvelvollisuudesta.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]