Minilex - Lakipuhelin

Haaste ja haasteen tiedoksianto

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kun kantaja on toimittanut tuomioistuimeen kanteen nostamiseksi sellaisen haastehakemuksen, jossa on tarvittavat tiedot oikeudenkäynnin jatkamiseksi ja vastaajan vastauksen antamiseksi, tulee tuomioistuimen antaa vastaajalle haaste tiedoksi. Vaikka tuomioistuimella on pääsääntöisesti tiedoksiantovelvollisuus, se voi myös kantajan suostumuksella antaa haasteen tiedoksiannosta huolehtimisen hänelle, jos tuomioistuin katsoo siihen olevan aihetta. Samalla tuomioistuimen on määrättävä, milloin asiakirja on viimeistään annettava tiedoksi ja milloin todistus tiedoksiannosta on viimeistään toimitettava tuomioistuimelle. Kantajalle on ilmoitettava, että mikäli hän ei ole toimittanut todistusta haasteen tiedoksiantamisesta määrätyssä ajassa ja edellytetyllä tavalla siihen mennessä, kun tuomioistuin jatkaa asian käsittelyä, asia voidaan jättää sillensä.

Haaste annetaan useimmiten tiedoksi postitse vastaanotto- tai saantitodistusta vastaan. Haasteessa kantajaa kehotetaan antamaan kanteeseen kirjallinen vastaus. Poikkeuksellisesti tuomioistuin voi päättää, että vastaus voidaan antaa myös suullisesti. Tämä tulee kyseeseen lähinnä silloin, kun on aiheellista olettaa, ettei kirjallista vastausta tulla saamaan tai suullinen vastaaminen tulee nopeuttamaan menettelyä. Haasteessa vastaajaa ohjeistetaan siitä, mitä vastaukseen tulee sisällyttää. Haasteessa asetetaan vastauksen toimittamiselle määräaika ja ilmoitetaan, mitä vastaamatta jättämisestä seuraa. Jos vastaajaa kehotaan vastaamaan haasteeseen suullisesti, tuomioistuimen on kutsuttava kantaja sekä haastamisen yhteydessä vastaaja, suullisen valmistelun istuntoon sekä ilmoitettava istunnon ajankohta ja paikka.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]