Minilex - Lakipuhelin

Kuolinpesän omaisuuden arvostaminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kuolinpesän omaisuuden arvostaminen on välttämätöntä, jotta Verohallinto voi tehdä päätöksen perintöveron määrästä ja jokainen perillinen saa itselleen oikean suuruisen perinnön perinnönjaossa.

Kolmen kuukauden kuluessa kuolemantapauksesta tulee toimittaa perunkirjoitus. Perunkirjoituksessa laaditaan perukirja, josta käy ilmi kuolinpesän omaisuuden laajuus varoineen ja velkoineen. Perunkirjoitusta toimittamaan valitaan kaksi uskottua miestä. Uskottujen miesten tehtävänä on arvostaa kuolinpesän omaisuus parhaan kykynsä mukaan ja vahvistaa tämä allekirjoituksellaan perukirjaan. Uskottujen miesten käyttämisellä pyritään takaamaan perunkirjoituksen julkista luotettavuutta. Verohallinto ratkaisee perintöverotuksen perukirjan pohjalta, mutta se ei ole kuitenkaan täysin sidottu perukirjan mukaiseen omaisuuden arvostukseen. Verottaja tekee aina myös oman arvionsa kuolinpesän omaisuuden arvosta.

Rahan arvostaminen perukirjaan on luonnollisesti yksinkertaista, mutta muun irtaimen ja kiinteän omaisuuden rahallinen arvo voi olla vaikeammin määritettävissä. Omaisuus tulee arvostaa käyvän hinnan perusteella. Käypä hinta tarkoittaa sitä summaa, joka omaisuudesta saataisiin myymällä. Toisin sanoen omaisuuden arvostuksessa pyritään ottamaan huomioon yleinen hintataso. Omaisuus arvostetaan verovelvollisuuden alkamishetkeen. Perintöverovelvollisuus syntyy perittävän kuolinhetkellä, jolloin hänen omaisuutensa arvo tulee laskea kuolinhetken käyvän hinnan mukaan. Omaisuuden arvon mahdollinen vaihtelu tulee siis ottaa huomioon. Erityisesti vanhan asunnon tai ajoneuvon käypä hinta voi olla huomattavastikin pienempi perittävän kuolinhetkellä kuin omaisuuden hankintahetkellä.

Esimerkiksi kuolinpesään kuuluvaa kiinteistöä voidaan verrata vastaavanlaisiin muihin kiinteistöihin samalla alueella. Sen sijaan käyttötavaroiden, kuten vanhojen vaatteiden arvo on yleensä täysin mitätön. Omaisuuden käypä arvo on ainoastaan arvio, eikä se välttämättä vastaa täsmällisesti todellista myyntiarvoa. Arvostamisessa tulee kuitenkin toimia mahdollisimman huolellisesti ja tarvittaessa turvautua asiantuntijan apuun.

Kuolinpesän omaisuuden arvosta vähennetään aina kuolinpesän velat ja muun muassa hautajaiskulut. Vasta näiden vähennysten jälkeen selviää kuolinpesän omaisuuden todellinen jäljelle jäävä arvo. Sekä perintöverotus että perinnönjako tapahtuvat sen omaisuuden arvon perusteella, josta vähennykset on jo tehty. Vaikka perintöveron määrä on aina selvillä ennen perinnönjaon toimittamista, ei perintöveroa tule vähentää kuolinpesän omaisuuden arvosta.

Kuolinpesän omaisuuden arvostaminen voi osoittautua käytännössä hyvinkin haasteelliseksi ja työlääksi. Omaisuuden arvostamisella on kuitenkin merkittäviä oikeudellisia ja verotuksellisia vaikutuksia, joten epävarmoissa tilanteissa kannattaa ottaa yhteyttä lakimiehiimme. 

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

  • Kuolinpesän omaisuus arvostetaan perunkirjoituksessa perittävän kuolinhetken arvon mukaan

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]