Minilex - Lakipuhelin

Jakamattoman kuolinpesän omaisuuden myyminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kuolinpesää hallinnoidaan useimmiten kuolinpesän osakkaiden yhteishallintona. Kuolinpesän osakkaita ovat lainmukaiset perilliset, yleistestamentin saaja sekä leski tietyissä tapauksissa. Yhteishallinto toimii siten, että pesän osakkaat vastaavat yhdessä pesän hoidosta ja selvittämisestä. Kaikkiin kuolinpesän toimiin tarvitaan tällöin jokaisen osakkaan suostumus.

Jakamaton kuolinpesä on sellainen yksikkö, jolla on mahdollisesti omia oikeuksia ja velvollisuuksia. Kuolinpesä voi tehdä oikeustoimia, eli se voi myydä omaisuutta ja tehdä monenlaisia sopimuksia. Osakkaat yhdessä käyttävät kuolinpesän ääntä. Vainajan velkojen maksuksi voidaan joutua myymään pesän omaisuutta.

Perinnönjakoa ei saada aloittaa ennen kuin vainajan velat on maksettu. Omaisuuden myyminen voi olla siis pesän selvityksen ja siten perinnönjaon välttämätön edellytys.

Mikäli yhteishallinto käy raskaaksi tai monimutkaiseksi, osakkaiden on mahdollista valtuuttaa yksi osakas vastaamaan kuolinpesän hoitamisesta ja toimista kaikkien puolesta. Muiden osakkaiden tulee allekirjoittaa valtakirja, jossa määritellään valtuutuksen sisältö.

Pesänselvittäjän hallinnossa pesänselvittäjä päättää omaisuuden myynnistä. Pesänselvittäjä ei kuitenkaan saa myydä eikä velasta kiinnityttää kiinteää omaisuutta tai toisen maalla olevaa laitosta, joka hallintaoikeuksineen maahan voidaan maanomistajaa kuulematta luovuttaa kolmannelle henkilölle, elleivät osakkaat ole kahden esteettömän henkilön oikeaksi todistamassa asiakirjassa antaneet siihen suostumustaan, tai milloin tätä ei voida saada, oikeus ole hakemuksesta sallinut toimenpidettä. Pesänselvittäjän toimien tulee aina perustua pesänselvitystarkoitukseen. Pesänselvittäjä ei siis voi myydä pesän omaisuutta esimerkiksi vain helpottaakseen perinnönjakoa.

Kuolinvuoden jälkeisinä vuosina kuolinpesää verotetaan erillisenä verovelvollisena. Kuolinpesä voi siis saada omaisuudesta myyntituloja, joita verotetaan pääomatuloina.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

  • Jakamattoman kuolinpesän omaisuutta voidaan myydä, ja joskus se on myös välttämätöntä
  • Yhteishallinnossa yksi osakas voidaan valtuuttaa toimimaan itsenäisesti kaikkien osakkaiden puolesta

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]