Minilex - Lakipuhelin

Ensimarkkinat ja jälkimarkkinat

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Arvopaperimarkkinat koostuvat ensimarkkinoista ja jälkimarkkinoista. Ensimarkkinoilla tarkoitetaan arvopaperimarkkinaoikeudellisessa kielenkäytössä arvopapereiden kuten osakkeiden tai joukkovelkakirjalainojen liikkeeseenlaskua, eli tapaa, jolla liikkeellelaskija hankkii toiminnalleen rahoitusta. Esimerkkinä tästä käy yrityksen osakeanti tai joukkovelkakirjalainan myynti yleisölle. Ensimarkkinoilla halukkaat sijoittajat voivat merkitä eli ostaa näitä liikkeelle laskettuja arvopapereita.

Kun yritys tarvitsee rahaa toimintansa pyörittämiseen, se voi joko ottaa lainaa tai suorittaa osakeannin, eli laskea liikkeelle osakkeita, jotka siis ovat omistusosuuksia itse yrityksestä. Yritys saa liikkeelle laskemiensa osakkeiden ostajilta rahaa toimintansa pyörittämiseen, kun taas osakkeiden ostajista tulee yrityksen omistajia osakeomistuksensa suhteessa ja he ovat näin oikeutettuja esimerkiksi yrityksen maksamiin osinkoihin. Näin ollen liikkeellelaskijan ja sijoittajan välille syntyy ensimarkkinoilla joko osakkuussuhde tai velkasuhde, jos kyseessä on joukkovelkakirjalainan myynti.

Jälkimarkkinoilla tarkoitetaan arvopaperien markkinoita niiden liikkeeseenlaskun jälkeen. Toisin sanoen jälkimarkkinoilla osakkeiden omistajat käyvät keskenään kauppaa jo aikaisemmin liikkeelle lasketuilla osakkeilla, eikä kyse enää ole itse yrityksen toiminnan rahoituksesta, vaan osto-myynti-tilanteesta. Osakkeiden osto ja myynti voi tapahtua joko suoraan myyjän ja ostajan kohdatessa, tai sitten keskitettyjen osakemarkkinoiden välityksellä.

Keskitetyillä osakemarkkinoilla eli arvopaperipörsseissä, kuten Helsingin Pörssissä, arvopapereiden välittäjät käyvät kauppaa sijoittajilta saamiansa toimeksiantoja noudattaen. Toimeksiannossa on kyse siitä, että sijoittaja, esimerkiksi yksityishenkilö, kertoo pankilleen haluavansa ostaa vaikkapa 1000 Nokian osaketta johonkin tiettyyn hintaan. Mikäli joku toinen on valmis myymään 1000 Nokian osaketta tuohon samaan hintaan, arvopapereiden välittäjä tekee kaupat yksityishenkilön puolesta ja saa välittämästään kaupasta jonkin tietyn palkkion.

Tehokkaita arvopaperimarkkinoita voidaan ylläpitää, jos jälkimarkkinat ovat toimivat. Jos esimerkiksi osakkeiden osalta kauppa ei kävisi jälkimarkkinoilla, kuka haluaisi sijoittaa yritykseen, jos sen osakkeita olisi mahdotonta myöhemmin myydä? Jälkimarkkinoilla ammattimaiset sijoittajat tai yksityishenkilöiltä toimeksiantoja vastaanottavat sijoittajat voivat arvioida eri yritysten liikkeeseen laskemien arvopapereiden myynti-ja tuottoarvoja. Täten jälkimarkkinoilla voidaan spekuloida enemmän hinnanmuodostuksesta.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa