Minilex - Lakipuhelin

Elinkeinovapaus

» Selvitä asiasi heti - Soita 0600 12 450 »

Elinkeinovapaus on perustuslaissa säädetty oikeus hankkia toimeentulonsa valitsemallaan työllä, ammatilla tai elinkeinolla. Elinkeinovapaus on näin ollen perusoikeus joka kuuluu jokaiselle. Lähtökohtana on siis se, että kaikilla on oikeus harjoittaa valitsemaansa elinkeinoa, jos sitä ei ole lailla erikseen kielletty. Tietyt elinkeinot on kuitenkin säädetty luvanvaraisiksi, joten niiden harjoittamiseen vaaditaan viranomaisen lupa, eli elinkeinolupa. Lisäksi tiettyjen elinkeinojen osalta edellytetään viranomaiselle tehtävää ilmoitusta.

Elinkeinolain mukaan laillista ja hyvän tavan mukaista elinkeinotoimintaa saa harjoittaa:

1) luonnollinen henkilö, jolla on asuinpaikka Euroopan talousalueella

2) suomalainen yhteisö ja säätiö sekä

» Anna lakipuhelimen neuvoa - Soita 0600 12 450 »Selvitä lakiasiasi heti

Lakiasiat kannattaa aina selvittää heti, ainakin itselle. Lakipuhelimen juristit auttavat sinua selvittämään oikeutesi ja velvollisuutesi sekä antavat neuvoja kuinka sinun tulisi asiassasi toimia. Näin toimimalla estät ennakolta ongelmien ja riitojen syntymisen tai pahentumisen.


Laaja lakimiesverkosto auttaa kaikissa lakiasioissa

Voit olla meihin yhteydessä sekä pienissä että suurissa asioissa. Eri oikeudenalat kattava laaja lakimiesverkosto hoitaa tarvittaessa lakiasiasi alusta loppuun. Etsimme halutessasi juuri sinulle sopivan lakimiehen ja tarkistamme oikeusturvavakuutuksesi soveltuvuuden tai mahdollisuutesi saada julkista oikeusapua valtion varoista. Älä siis jätä asiaasi hoitamatta, vaan soita meille ja anna asiantuntijoiden auttaa.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »3) ulkomainen yhteisö ja säätiö, jos se on perustettu ja sillä on kotipaikka jossakin Euroopan talousalueeseen kuuluvassa valtiossa.

Muissa tapauksissa elinkeinonharjoittaminen ei siis ole sallittua. Patentti- ja rekisterihallitus voi kuitenkin myöntää luvan elinkeinon harjoittamiseen myös muulle kuin luonnolliselle henkilölle sekä ulkomaiselle yhteisölle ja säätiölle.

Elinkeinovapaudesta on siis useita poikkeuksia ja moneen elinkeinoon tarvitaan ainakin viranomaisen myöntämä lupa. Jos lupaa ei tarvita, on kuitenkin mahdollista, että elinkeinotoiminta on ilmoituksenvaraista ja näin ollen vaatii viranomaiselle tehtävää ilmoitusta elinkeinotoiminnan aloittamisesta. Ennen elinkeinonharjoittamisen aloittamista on syytä selvittää omaan elinkeinoon liittyvät säännökset. Lisätietoja saa helposti soittamalla lakipuhelimeen. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa