Olen tehnyt marraskuun lopulla vuokrasopimuksen yksityishlön kanssa huoneistoon 1.1.2016 alkavaksi. Vuokralainen ei ole maksanut takuupanttia eikä tammikuun vuokraa, eikä hakenut avainta, eikä tehnyt asuntoon sähkösopimusta. Olemme tehneet ensimmäiset 6kk määräaikaisen sopimuksen ja jatko toistaiseksi. Olen yrittänyt ottaa häneen puhelimitse yhteyttä, ei vastaa eikä kuulu...
Onko minulla oikeus ominpäin purkaa sopimus ja hakea uutta vuokralaista sekä hakea korvausta tältä hlö.ltä. Miten, kun ei vastaa??

1 vastaus


Minilex

90 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei,

teillä on kyllä oikeus purkaa vuokrasopimus. Lain mukaan vuokranantajalla on tämä oikeus esimerkiksi, jos vuokralainen laiminlyö maksaa vuokran sovitussa ajassa (laki asuinhuoneiston vuokraamisesta, 61 §:n 1 kohta). Purkuoikeus on myös siksi, että vuokravakuutta ei makseta sovitussa ajassa (8 §). Tässä tapauksessa vuokralaisen laiminlyöntiä ei myöskään voi pitää vähäisenä: Vaikuttaa näet siltä, että vuokralainen ei lainkaan aio täyttää velvoitteitaan.

Käytännössä asiaa kuitenkin hidastaa se, että vuokralainen välttelee teitä. Vuokranantajan näet täytyy tehdä kirjallinen purkamisilmoitus, joka täytyy antaa todisteellisesti tiedoksi vuokralaiselle. Jos tiedätte hänen osoitteensa, voitte yrittää lähettää purkamisilmoituksen postitse, saantitodistuksen kera. Mutta nyt vaikuttaa siltä, että vuokralainen ei mielellään ota ilmoitusta vastaan.

Lain mukaan purkamisilmoitus voidaan kuitenkin antaa tiedoksi myös samalla tavoin kuin haaste. Myös haaste annetaan tiedoksi ensi sijassa postitse, mutta jos tämä ei toimi, turvaudutaan haastemieheen. Haastemies on käräjäoikeuden virkamies, mutta hoitaa tällaisia asioita myös yksityisen pyynnöstä.

Voitte vaatia vuokralaiselta vahingonkorvausta siltä osin, kuin hän laiminlyö vuokranmaksun. Vuokranantajalla on kuitenkin velvollisuus rajoittaa vahinko mahdollisimman pieneksi. Käytännössä siis voitte etsiä uutta vuokralaista, joka alkaisi asua helmikuun alusta alkaen. Vahingonkorvausta vanhalta vuokralaiselta voitte vaatia tammikuun osalta, nostamalla kanteen tämän kotipaikan käräjäoikeudessa.

Kanteen nostaminen on käytännöllistä siinä mielessä, että sen jälkeen käräjäoikeuden haastemies hoitaa tiedoksiannon.
Vahingonkorvausta koskeva haaste on samalla purkamisilmoitus; näin teidän ei tarvitse erikseen huolehtia purkamisilmoituksen tiedoksiannosta. Kanteessa kannattaa vedota sekä vuokravakuuden että vuokranmaksun laiminlyöntiin, samoin kuin vuokralaisen tapaan vältellä teitä.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]