Minilex - Lakipuhelin

Eurooppalainen konkurssi

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Euroopan unionin sisämarkkinoiden toiminta edellyttää rajat ylittäviltä maksukyvyttömyysmenettelyiltä tehokkuutta. Tämä tehokkuus toteutuu osaltaan maantieteellisestä sijainnista riippumatonta konkurssimenettelyä.

Eurooppalainen konkurssi kattaa kaiken velallisen varallisuuden riippumatta sen sijaintivaltiosta. Konkurssimenettelyyn sovelletaan konkurssivaltion lakia. Eurooppalaisen konkurssimenettelyn aloittamispäätös tunnustetaan automaattisesti muissa Euroopan unionin jäsenvaltioissa.

Eurooppalaiselle konkurssille on ominaista sen kaksoisrakenne.

Niin kutsuttu päämenettely on pakollinen osa eurooppalaista konkurssia. Päämenettelyn aloittamisen toimivalta on sen jäsenvaltion tuomioistuimella, jossa velallisen pääintressien keskus sijaitsee.

Pääintressien keskus on paikka, jossa velallinen hallinnoi säännöllisesti intressejään. Tämän paikan tulee olla myös ulkopuoliselle tarkastelijan tosiasiallisesti havaittavissa. Näin estetään se, että velallinen voisi siirtää konkurssimaata mielensä mukaan vain lakiteknisin toimin. Esimerkiksi yksityisen henkilön pääintressien keskus on lähtökohtaisesti henkilön vakituinen asuinpaikka. Tämä olettama voidaan kuitenkin kumota.  

Sekundäärimenettely puolestaan on eurooppalaisessa konkurssissa valinnainen toimenpide. Näiden toissijaisten konkurssimenettelyjen määrää ei ole rajoitettu. Sekundäärimenettely voidaan aloittaa valtiossa, jossa velallisella on toimipaikka. Tällaisen konkurssin vaikutukset ovat kuitenkin vain alueellisia.

Näin ollen jos velallisen pääintressien keskus on toisessa EU:n jäsenvaltiossa, jossa velallista koskevaa maksukyvyttömyysmenettelyä ei ole aloitettu, velallinen voidaan hakea konkurssiin Suomessa, jos velallisella on suomalainen toimipaikka. Tällöin konkurssin vaikutukset rajoittuvat vain Suomessa sijaitsevaan velallisen omaisuuteen.

Eurooppalaisen konkurssin alkamisesta tulee ilmoittaa tunnetuille ulkomaisille velkojille. Tähän voidaan käyttää vakiolomakkeita. Velkoja voi eurooppalaisessa konkurssissa ilmoittaa saatavansa millä tahansa Euroopan unionin virallisella kielellä. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]