Minilex - Lakipuhelin

Menettely konkurssissa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Konkurssimenettely alkaa sillä, että tuomioistuin asettaa velallisen konkurssiin hänen itsensä tai hänen velkojansa hakemuksesta. Konkurssiin asettaminen tarkoittaa sitä, että velallinen menettää oikeutensa määrätä konkurssipesän omaisuudesta, kun tuomioistuin määrää pesänhoitajan selvittämään konkurssipesän ja hoitamaan pesän velkojien kanssa sen hallintoa.

Konkurssimenettelyn tarkoituksena on selvittää velkojien saatavat, realisoida pesän omaisuus ja jakaa pesän varat tuomioistuimen vahvistaman jakoluettelon mukaisesti pesän velkojille. Täysimittainen konkurssimenettely päättyy, kun pesänhoitaja laatii lopputilityksen, jonka velkojat hyväksyvät. Normaalisti täysimittainen konkurssimenettelyn kesto on noin 2-5 vuotta, mutta esimerkiksi riidat voivat pidentää prosessia huomattavasti.

Konkurssimenettely voi päättyä myös sovintoon, jos neljä viidesosaa pesän velkojista kannattaa sitä. Jos konkurssipesän varat eivät riitä konkurssimenettelyn kulujen kattamiseen, tai jos velkojien jako-osuudet jäävät hyvin pieniksi tuomioistuin voi tehdä päätöksen konkurssin raukeamisesta. Jos pesään tällöin jää varoja, ne luovutetaan ulosottomiehelle, joka jakaa jäljellä olevat varat pesän velkojille.

Vaihtoehtoisesti tuomioistuin voi myös konkurssiasiamiehen esityksestä määrätä konkurssin jatkumaan julkisselvityksenä.

Lisätietoja konkurssimenettelystä tai julkisselvityksestä voi kysyä esimerkiksi lakimieheltä.

- Lakipuhelin neuvoo joka päivä klo 6 - 24 -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa