Minilex - Lakipuhelin

Leasingsopimuksen purkaminen tavaran virheen perusteella

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Sana leasing tarkoittaa vuokraa. Yleensä leasingilla tarkoitetaan irtaimen vuokraa koskevia pitkäaikaisia sopimuksia. Suomessa ei ole leasingia koskevaa omaa erityislainsäädäntöä joitain yksittäisiä säännöksiä lukuun ottamatta. Tällaisia yksittäisiä säännöksiä on esimerkiksi yrityssaneerauslain 27§ ja yksityishenkilön velkajärjestelystä annetun lain 19§, joissa leasingiin viitataan termillä vuokrausluottosopimus. Koska leasingista ei ole omaa erityislainsäädäntöä, joudutaan pohtimaan sitä, mitä säännöksiä sovelletaan, jos sopimus halutaan esimerkiksi purkaa tavaran virheen perusteella.

Korkein oikeus on katsonut, että leasingjärjestelyihin sovelletaan tällöin irtaimen vuokraa koskevia säännöksiä. Irtaimen vuokraa koskevien säännösten mukaan vuokralleantaja vastaa vuokrakohteen virheestä vuokralleottajalle. Leasingjärjestelyissä taas on tyypillistä, että vuokralleantajan vastuuta pyritään rajoittamaan leasingsopimuksessa. Leasingyhtiöillä on tiettyjä vakioehtoja, joita ne käyttävät leasingjärjestelyissä ja niiden avulla leasingyhtiöt pyrkivät vapauttamaan itsensä vastuusta koskien esimerkiksi tavarassa olevia virheitä tai tavaran soveltuvuutta yrityksen toimintaan. Rahoitusyhtiö on myös saattanut valtuuttaa vuokralleottajan käyttämään puhevaltaansa myyjää vastaan. Tällaisilla vastuunrajoituslausekkeilla rahoitusyhtiön asema pyritään saamaan samanlaiseksi kuin ulkopuolisen luotonantajan. Vuokralleottajana olevan yrityksen asema pyritään vastaavasti saamaan samanlaiseksi kuin luotonottajan, eli ostetun tavaran virheellä ei olisi vaikutusta luoton takaisinmaksuun.

Kuitenkin korkein oikeus on antanut leasingsopimuksen purkamisesta kolme ennakkotapausta (ratkaisut KKO 1997:130, KKO 2008:53 ja KKO 2015:26). Niissä kaikissa oli kyse leasingsopimuksen purkamisesta tavaran virheen perusteella ja kaikissa tapauksissa korkein oikeus päätyi soveltamaan irtaimen vuokraa koskevia säännöksiä ja katsomaan purkuoikeuden olleen olemassa. Perusteluna tälle oli se, ettei leasingsopimuksessa ollut lainkaan sovittu purkuoikeudesta tai purkuoikeutta koskeva ehto oli liian epäselvä ja näin ollen tuli soveltaa irtaimen vuokraa koskevia säännöksiä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]