Minilex - Lakipuhelin

Irtaimen esineen vuokra

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Irtaimen esineen vuokra tarkoittaa, että vuokranantaja luovuttaa vuokralaiselle käyttöoikeuden irtaimeen esineeseen vastiketta vastaan. Vuokralle annettava irtain esine voi olla melkein mikä tahansa, esimerkiksi pöytä, tietokone, moottorivene tai juhlavaate.

Laissa ei ole juurikaan säännelty irtaimen esineen vuokrasuhteesta, lukuun ottamatta kauppakaareen niukkaa vuokrausta koskevaa sääntelyä. Irtaimen esineen vuokraan sovelletaankin siksi pitkälti yleisiä sopimusoikeudellisia säännöksiä ja periaatteita, jotka velvoittavat siis yleisesti kaikenlaisissa sopimussuhteissa. Koska sopimusoikeudelliset periaatteet tulevat täten sovellettaviksi luonnollisesti myös asuin- ja liikehuoneiston vuokrauksessa sekä maanvuokrauksen osalta, ei irtaimen esineen vuokraus juuri poikkeakaan perusperiaatteiltaan näistä muista vuokratyypeistä.

Lähtökohtaisesti vuokranantajalla ja vuokralaisella on vapaus sopia keskenään vuokrasuhteesta ja sen järjestämisestä. Tämän takia osapuolten tekemä vuokrasuhdetta koskeva sopimus on erityisen tärkeässä asemassa, kun arvioidaan osapuolten oikeuksia ja velvollisuuksia sekä muita vuokrasuhteeseen liittyviä seikkoja. Vuokrasopimus on se "laki" jota irtaimen esineen vuokrasuhteessa noudatetaan, ellei laista löydy pakottavia säännöksiä, jotka väistämättä ohittavat sopimusehdot.

Yleisiin sopimusoikeudellisiin säännöksiin ja periaatteisiin sisältyy monia sellaisia sääntöjä, joita myös lakiin perehtymättömät voivat hyvin pitää itsestäänselvyyksinä. Esimerkkejä tällaisista säännöksistä ovat muun muassa se, että sopimusvelvoitteet on täytettävä ajallaan, ja rikkoja maksaa aiheuttamansa vahingon. Nämä säännöt eivät kuitenkaan ole kaikenkattavia, minkä vuoksi vuokranantajan ja vuokralaisen on hyvä sopia nimenomaisesti vuokrasuhteen keskeisimmistä ehdoista. Koska nimenomaisia säännöksiä koskien irtaimen esineen vuokraa ei juuri ole, tarkoittaa se sopimusosapuolten kannalta sitä, että vuokrasopimuksen sisältöön on syytä kiinnittää erityistä huomiota ja varmistaa, että kaikista sopimussuhteen kannalta relevanteista asioista ja ehdoista tulee vuokrasopimuksessa nimenomaisesti sovittua. Ellei mitään ole sovittu, oikeusriidan syntyessä on vaikea osoittaa kuka on oikeassa ja kuka väärässä. Irtaimen esineen vuokrasopimuksen kohdalla sopimusvapauden periaate konkretisoituu hyvin korostuneesti, eikä osapuolten sopimustahtoa juuri rajoittakaan, niukkojen lain pakottavien säännösten ohella, kuin oikeustoimilain sovittelusäännökset. Vuokrasopimuksen laatimisessa voidaankin käyttää lakimiehen apua, jotta saadaan aikaan laadukas ja kummankin sopijapuolen oikeuksia turvaava irtaimen esineen vuokrasopimus.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]