Minilex - Lakipuhelin

Vuokralaisen hoitovelvollisuus irtaimen esineen vuokrassa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Sopimussuhteissa perustavanlaatuinen sääntö on, että sopimuksen luomat velvoitteet on täytettävä huolellisesti. Tämä velvoite koskee kaikkia sopimuksen osapuolia yhtäläisesti. Huolimaton toiminta on usein merkki tuottamuksesta, joka voi aiheuttaa vahingonkorvausvelvollisuuden jos vuokraesineelle aiheutuu vahinkoa. Huolellisuusvaatimus on tilannesidonnainen siten, että tapauksen erityispiirteet määrittävät vaadittavan huolellisuuden tason. Esimerkiksi ammattilaiselta odotetaan lähtökohtaisesti aina parempaa huolellisuutta kuin amatööriltä. Tahallinen esineen vahingoittaminen on tietenkin aina rangaistavaa toimintaa.

Vuokrasopimuksessa voidaan tietenkin sopia nimenomaisesti esineen käyttötarkoituksesta ja -tavasta. Mikäli näistä seikoista ei ole erikseen sovittu, on esinettä käytettävä normaalia huolellisuutta noudattaen. Erilaiset esineet vaativat tietenkin erilaista hoitoa, joten tässäkin vuokralle annetun esineen erityispiirteet määrittävät huolellisuuden tason.

Ellei vastuunjaosta ole sovittu mitään, vastuu esineelle tapahtuvasta vahingosta on jaettu siten, että vuokralainen vastaa tahallaan tai huolimattomuudellaan aiheuttamastaan vahingosta. Vuokralainen vastaa myös esineelle aiheutuvasta tapaturmaisesta vahingosta. Muutoin vahingosta vastuussa on vuokranantaja. Jos on sovittu erikseen esineen käyttötarkoituksesta tai -tavasta, vuokralaisen vastuu on ankaraa mikäli hän käyttää esinettä sovitusta poikkeavaan tarkoitukseen ja esineelle aiheutuu tämän vuoksi vahinkoa.

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »


Selvitä asiasi heti

Lakiasiat kannattaa aina selvittää heti, ainakin itselle. Lakipuhelimen juristit selventävät oikeutesi ja velvollisuutesi sekä antavat neuvoja kuinka sinun tulisi asiassasi toimia. Näin toimimalla estät ennakolta ongelmien ja riitojen syntymisen tai niiden pahentumisen.

Kun esine on ollut vuokralaisen hallussa ja esineelle on aiheutunut vahinkoa, on lähtökohtaisesti vuokralaisen tehtävänä todistaa ettei vahinko ollut hänen syytään. Toisin sanoen todistustaakka on tällöin vuokralaisella, ja ellei hän kykene näyttämään vastuusta vapauttavia seikkoja, vahingonkorvausvastuu jää hänen kannettavakseen. Joskus todistustaakka kääntyy siten, että onkin vuokranantajan tehtävänä osoittaa

Vuokraesineen hoitovastuu ja vahingonkorvausvastuu perustuvat yleisiin sopimusoikeudellisiin säännöksiin ja periaatteisiin, mikäli vuokranantaja ja vuokralainen eivät ole sopineet asiasta. Vahingon aiheuduttua vastuukysymyksiin voi sisältyä paljonkin tulkinnanvaraisuutta, minkä vuoksi vuokrasuhteen osapuolten olisi hyvä erikseen sopia keskeisimmistä kysymyksistä. Laadukkaan ja osapuolten oikeuksia kattavasti turvaavan vuokrasopimuksen laatiminen on usein vaikea tehtävä, ja voi olla hyvä antaa se lakimiehen tehtäväksi.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä alla olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 040 663 6051 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa