- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -
Suomen paras lakipuhelin! Kiitos tästä palvelusta.
Yleisen sopimusoikeudellisen periaatteen mukaan "kauppa rikkoo vuokran". Tämä tarkoittaa sitä, että jos vuokranantaja myy vuokraesineen kolmannelle kesken vuokrasuhteen, vuokranantajan ja vuokralaisen välillä solmittu vuokrasopimus lähtökohtaisesti purkaantuu. Koska vuokranantaja vastaa sopimusvelvoitteidensa noudattamisesta, on hän korvausvelvollinen vuokralaista kohtaan tämän menettäessä vuokraesineen hallinnan sopimuksen vastaisesti ennen sovittua vuokrasuhteen päättymishetkeä.
Toki on mahdollista, etteivät osapuolet annakaan kaupan rikkoa vuokrasuhdetta. Tällöin vuokraesineen uusi omistaja pitää vuokrasopimuksen voimassa entisen sisältöisenä. Vuokrasopimus on kuitenkin aina kaksiasianosaissuhde, eli sopimus velvoittaa vain sen täyttämiseen sitoutuneita tahoja. Esineen vuokralle antanut alkuperäinen omistaja säilyy siis vuokrasopimuksen osapuolena vaikka vuokraesine vaihtaisikin omistajaa. Vuokralainen voi tällöin vaatia omalta sopimuskumppaniltaan, eli esineen entiseltä omistajalta, sopimusvelvoitteiden täyttämistä.
Vuokraesineen uusi omistaja ei tule automaattisesti vuokranantajan tilalle. Jotta uusi omistaja tulisi vuokralaiselle vuokranantajaksi, tulee tähän vaihtoon saada myös vuokralaisen suostumus. Tällöin itse asiassa vanha vuokrasopimus päättyy ja uusi sopimus solmitaan uuden omistajan ja vuokralaisen välillä.
Jos vuokraesineen uusi omistaja ei halua antaa esinettä enää vuokralle, vuokranantaja on siis vahingonkorvausvastuussa vuokralaiselle vuokrasuhteen ennenaikaisesta päättymisestä.
Käytännössä vuokranantajan myydessä vuokraamansa esineen kolmannelle hän syyllistyy vuokrasopimuksen rikkomiseen. Vaikka hän onkin velvollinen korvaamaan vuokralaiselle sopimusrikkomuksesta aiheuttamansa vahingon, usein olisi kaikille osapuolille parempi ratkaista asia riidoitta. Vuokranantaja voi neuvotella sekä vuokralaisen että esineen tulevan ostajan kanssa ennen esineen myyntiä siitä, suostuvatko kummatkin vuokrasuhteen jatkamiseen. Jos asia saadaan sovittua, esine vaihtaa omistajaa ja vuokrasuhde säilyy voimassa, mutta uuden vuokranantajan kanssa.
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.
Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:
Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.