- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -
Suomen paras lakipuhelin! Kiitos tästä palvelusta.
Irtaimen esineen vuokrassa osapuolet eli vuokralle antaja ja vuokralainen voivat varsin vapaasti sopia siitä, minkälaisin ehdoin käyttöoikeus vuokrataan. Erilaisista ehdoista voidaan sopia hyvinkin tarkasti jo ennen vuokraamissopimuksen tekemistä. Mutta joskus vuokraehdoista saatetaan jättää sopimatta. Tällöin riitatilanteissa on turvauduttava sopimusoikeudellisiin periaatteisiin ja siten myös lakimiehen apuun.
Ehdoista ei kuitenkaan voida sopia aivan mitä tahansa. Ehdot eivät elinkeinonharjoittaja - kuluttaja -suhteessa saa olla kuluttajan kannalta kohtuuttomia. Kun kyse on kahden kuluttajan välisestä suhteesta, kohtuuttomat ehdot ovat vastaavalla tavalla hyvän tavan vastaisia. Vuokrattavasta tavarasta ei näin ollen voida periä esimerkiksi kohtuutonta vuokraa. Irtaimen esineen vuokra voi olla kohtuuton silloin, kun maksettava vuokravastike ylittää moninkertaisesti vuokrattavan esineen arvon sekä kohtuullisuuden ottaen huomioon esimerkiksi vuokra-aika. Yleisten sopimusoikeudellisten periaatteiden mukaisesti vuokralle antaja ei voi yksipuolisesti eli ilman vuokralaisen suostumusta muuttaa vuokran määrää tai muitakaan ehtoja. Osapuolet voivat kuitenkin yhteisymmärryksessä muuttaa sovittuja ehtoja. Ehdoista on kuitenkin sovittava ennen kuin niitä voidaan uudelleenmuotoilla. Toki osapuolet voivat sopia, että vuokran suuruus määräytyy jonkun ulkopuolisen tekijän vaikutuksesta, kuten korkotason mukaan. Mikäli vuokran määrää ei ole sopimalla täsmennetty, sopimusoikeudessa katsotaan, että vuokrasta on maksettava kohtuullinen korvaus, ellei näytetä sovitun, että vastikkeeton vuokraus oli osapuolten tarkoitus.
Kohtuuttomien ehtojen lisäksi myös hyvän tavan vastaiset ehdot ovat kiellettyjä. Näin ollen kiellettynä pidetään ehtoa, jonka mukaan vuokralaisen tulisi solmia avioliitto jonkun kanssa, on mitätön.
Lain vastaiset ehdot ovat myös niin ikään kiellettyjä. Tällöin sellaista ehtoa, jonka perusteella vuokralaisen tulisi jotakin tekemällä rikkoa lakia, ei voida pitää hyväksyttävänä.
Kohtuuttomiin ehtoihin ei tule suostua, siinäkään toivossa että niitä voitaisiin sovitella jälkikäteen. Lakimiehemme avustavat lainmukaisten ehtojen laatimisessa sekä epäselvien ehtojen tulkinnassa sekä tarvittaessa sopimusehtojen sovittelussa. Ota yhteyttä.
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.
Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:
Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.