Minilex - Lakipuhelin

Virkasuhteen päättyminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Mitä virkasuhteen päättyminen tarkoittaa?

Virkasuhde on julkisen sektorin palvelusuhde johon liittyy julkisen vallan käyttöä. Virkasuhteen päättyminen vastaa monilta osin työsuhteen päättymistä. Työsuhteen päättymistapojen lisäksi virkasuhteiden osalta on kuitenkin säädetty tiettyjä erityisiä päättymisperusteita.

Millaisin tavoin virkasuhde voidaan irtisanoa?

Virkasuhde voi päättyä usealla eri tavalla ja useiden syiden seurauksena. Virkasuhde voi päättyä sekä virkamiehen että tämän työnantajana toimivan viranomaisen aloitteesta. Viranomaisen irtisanoessa virkamiestä taustalla voivat olla joko henkilökohtaiset tai tuotannolliset ja taloudelliset perusteet. Virkamiehen ei tarvitse ilmoittaa syitä irtisanoutumiselleen, vaan hän voi irtisanoutua mistä tahansa syystä. Irtisanomisissa kuuluu noudattaa laissa määriteltyjä irtisanomisaikoja.

Milloin virkasuhde voidaan purkaa?

Virkamiehen virkasuhde voidaan purkaa heti, jos virkamies törkeästi rikkoo tai laiminlyö virkavelvollisuuksiaan. Työnantajan on vedottava purkamisperusteeseen viimeistään kahden viikon kuluttua sen ilmenemisestä. Virkasuhteen purkaminen edellyttää virkamiehen kuulemista. Virkasuhteen päättyminen voi lisäksi perustua viraltapanoon, joka voi olla joko rikosoikeudellista taikka kurinpidollista. Jos virkamies on nimitetty virkaan koeajalle, on virkasuhde purettavissa milloin tahansa. Tällöinkään purkamisen syynä eivät luonnollisesti saa olla syrjivät syyt, kuten virkamiehen sukupuoli, alkuperä, seksuaalinen suuntautuminen tai vakaumus.

Mitkä ovat muut tavat joilla virkasuhde voi päättyä?

Luonnollisin tapa päättää virkasuhde on virkamiehen eroamisiän täyttyminen. Virkamiesten eroamisiät määritellään laissa. Vaikka virkasuhteet ovat lähtökohtaisesti toistaiseksi voimassaolevia, voi virkasuhde tietyissä poikkeuksellisissa tapauksissa olla määräaikainen (esimerkiksi vanhempainvapaasijaisuuden takia). Tällöin virkasuhde päättyy, kun määräaika päättyy.

Mikäli virkamiehelle on virkasuhteen perusteella myönnetty täysi työkyvyttömyyseläke toistaiseksi, virkasuhde lakkaa ilman irtisanomista tai muuta virkasuhteen päättymistä tarkoittavaa toimenpidettä sen kalenterikuukauden päättyessä, jonka aikana virkamiehen oikeus sairausajan palkan saamiseen on päättynyt. Jos työnantaja on saanut työkyvyttömyyseläkepäätöksestä tiedon myöhemmin, tiedoksisaantikuukauden päättyessä.

Virkamies voidaan irtisanomisen sijasta lomauttaa siten, että virkamiehen virantoimitus ja palkanmaksu keskeytetään määräajaksi tai toistaiseksi virkasuhteen muutoin pysyessä voimassa. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]