Minilex - Lakipuhelin

Virkasuhteen irtisanomisaika

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Virkasuhde voidaan molemmin puolin irtisanoa päättymään tietyn irtisanomisajan kuluttua. Irtisanomisajat määritellään virkamieslaissa, ja niihin on mahdollista tehdä sopimuksella tiettyjä poikkeuksia.

Mitkä ovat irtisanomisajat viranomaisen irtisanoessa virkamiestä?

Irtisanomisaika voidaan sopia enintään kuudeksi kuukaudeksi. Mikäli virkasuhteen osapuolet ovat sopineet pidemmästä irtisanomisajasta, noudatetaan kuuden kuukauden irtisanomisaikaa. Jos virkamiehen palvelussuhde valtioon on jatkunut keskeytyksittä eikä muusta ole sovittu, viranomainen voi irtisanoa virkamiehen virkasuhteen päättymään aikaisintaan yhden kuukauden kuluttua, jos palvelussuhde on jatkunut enintään yhden vuoden; kahden kuukauden kuluttua, jos palvelussuhde on jatkunut yli vuoden mutta enintään viisi vuotta; kolmen kuukauden kuluttua, jos palvelussuhde on jatkunut yli viisi vuotta mutta enintään yhdeksän vuotta; neljän kuukauden kuluttua, jos palvelussuhde on jatkunut yli yhdeksän vuotta mutta enintään 12 vuotta; viiden kuukauden kuluttua, jos palvelussuhde on jatkunut yli 12 vuotta mutta enintään 15 vuotta; sekä kuuden kuukauden kuluttua, jos palvelussuhde on jatkunut yli 15 vuotta.

Mikä on irtisanomisaika virkamiehen irtisanoutuessa itse?

Jos virkamies itse irtisanoutuu, noudatetaan yhden kuukauden irtisanomisaikaa. Virkamiehen irtisanoutuessa noudatetaan kahden kuukauden irtisanomisaikaa, jos palvelussuhde valtioon on jatkunut yli kymmenen vuotta. Jos taas palvelussuhde on jatkunut enintään vuoden, noudatetaan 14 päivän irtisanomisaikaa. Virkasuhde voidaan irtisanoa myös irtisanomisaikaa noudattamatta, jos näin on sovittu.

Täytyykö irtisanomisaikoja noudattaa aina?

Irtisanomisajat koskevat nimensä mukaisesti nimenomaan irtisanomistilanteita. Virkasuhde voi kuitenkin päättyä muullakin tavoin kuin irtisanomisella. Esimerkiksi virkasuhteen purkamisessa ei noudateta irtisanomisaikoja, vaan virkasuhde päättyy välittömästi. Purkamista käytetään kun virkamies on rikkonut sellaisella tavallaan virkatehtäviään että virkasuhteen jatkaminen olisi kohtuutonta. Virkasuhteen purkaminen on koeajalla mahdollista myös tätä vähäisemmistä syistä. Irtisanomisajoista on myös mahdollista neuvotella tietyin reunaehdoin.

Miksi irtisanomisajoista on säädetty laissa?

Irtisanomisajoista säädetään laissa ensisijaisesti jotta voitaisiin turvata virkamiehen asema ja virkasuhteen tietty pysyvyys. Jos virkasuhde voisi päättyä hetkellä millä hyvänsä olisi sekä virkamiehen että tämän työnantajan hankala suunnitella tulevaisuuttaan. Irtisanomisajat ovat pidempiä työntekijänä olevan viranomaisen irtisanoessa virkamiehen kuin tilanteissa joissa virkamies irtisanoutuu itse koska virkamiehen katsotaan olevan sopimuksen heikompi osapuoli ja tarvitsevan erityistä suojelua.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

  • Irtisanomisajan pituus vaihtelee virkasuhteen pituuden perusteella ja sen mukaan kumpi virkasuhteen osapuoli irtisanoo virkasuhteen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]