- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -
Suomen paras lakipuhelin! Kiitos tästä palvelusta.
Mitä takaisinottamisella tarkoitetaan?
Takaisinottaminen on irtisanomistilanteisiin liittyvä työoikeudellinen termi. Takaisinottamisella tarkoitetaan irtisanotun työntekijän tai virkamiehen ottamista takaisin palvelusuhteeseen. Tässä artikkelissa käsitellään virkamiehen takaisinottoa.
Milloin viranomaisella on takaisinottovelvollisuus?
Virkamiehen takaisinottovelvollisuus koskee tilanteita, jossa virkamies on irtisanottu taloudellisella tai toiminnallisella perusteella ja virasto tietyn ajan kuluessa irtisanomisajan päättymisestä tarvitsee työvoimaa samoihin tai samankaltaisiin tehtäviin. Takaisinottovelvollisuutta ei siis ole jos virkamies on irtisanottu henkilökohtaisista syistä, kuten vaikka virkavelvollisuuksien laiminlyömisen takia.
Irtisanottu virkamies on otettava takaisin jos se virasto josta virkamies irtisanottiin 12 kuukauden kuluessa irtisanomisajan päättymisestä tarvitsee työvoimaa samoihin tai samankaltaisiin tehtäviin. Pitkä takaisinottamisaika johtuu siitä että valtion virastot toimivat vuotuisen talousarvion määrärahojen puitteissa. Jos määräajat olisivat lyhyempiä voisi irtisanottu henkilö joutua kohtuuttomaan asemaan satunnaisen määrärahojen vähenemisen vuoksi. Kunnallisissa virkasuhteissa takaisinottoaika on lyhyempi, vain 9 kuukautta.
Miten takaisin ottaminen on käytännössä hoidettava?
Viranomaisen tulee tiedustella paikalliselta työvoimaviranomaiselta, onko irtisanottuja virkamiehiä etsimässä tämän välityksellä työtä. Mikäli virkamies etsii edellä mainitulla tavalla töitä, viraston tulee tarjota tehtävää tai virkaa ensisijaisesti näille virkamiehille, jos he ovat kelpoisia tehtävään.
Valtion viroissa takaisinottovelvollisuus on 12 kuukautta ja kunnallisissa virkasuhteissa yhdeksän kuukautta.
Varoitukset
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.
Lähettämällä alla olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:
Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.