Minilex - Lakipuhelin

Poliittiseen päätöksentekoon osallistuminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Jokaisella kansalaisella on oltava oikeus ja mahdollisuus ottaa osaa yleisten asioiden hoitoon sekä poliittiseen päätöksentekoon vapaasti valittujen edustajien kautta. Tämä oikeus on taattava ilman minkäänlaista syrjintää tai erottelua tai kohtuuttomia rajoituksia. Edustajat valitaan vaaleilla. Jokaisella kansalaisella on oikeus tällöin vaikuttaa edustajien valintaan äänestämällä vaaleissa, joiden tulee olla määräajoin suoritettavat ja rehelliset. Äänioikeus on yleinen eli jokaisella on oltava oikeus äänestää. Äänioikeudelle voidaan kuitenkin asettaa esimerkiksi ikään perustuvia rajoituksia. Äänioikeus on myöskin yhtäläinen, mikä tarkoittaa, että jokaisella on mahdollista antaa vain yksi ääni.

Äänestyksen on oltava salainen eli se, ketä on äänestänyt ei tule toisten tietoon. Tämä takaa sen, että jokaisella säilyy vapaa tahto valita edustajansa. Jokaisella kansalaisella on myöskin oikeus asettua ehdolle vaaleissa sekä tulla valituksi. Tälle oikeudelle on säädetty muun muassa ikään perustuvia rajoituksia. Periaatteessa jokainen kansalainen voi myös päästä maansa julkisiin virkoihin, mutta näihin pääsyn edellytykseksi on asetettu mm. koulutukseen perustuvia vaatimuksia.

Euroopan unionin tasolla unionin perusoikeuskirjassa vahvistetaan, että unionin tason poliittiset puolueet myötävaikuttavat unionin kansalaisten poliittisen tahdon ilmaisemiseen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa