Minilex - Lakipuhelin

Liikkumisvapaus on jokaisella maassa laillisesti oleskelevalla

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Ihmisoikeuksien yleismaailmallisen julistuksen mukaan jokaisella on oikeus liikkua vapaasti ja valita asuinpaikkansa kunkin valtion sisällä. Samoin jokaisella on oikeus lähteä maasta, myös omasta maastaan, ja palata maahansa. Toisin sanoen Jokaisella, joka oleskelee laillisesti jonkin valtion alueella, on oikeus liikkumisvapauteen tällä alueella. Laillisesti oleskeleva on tietenkin maan oma kansalainen, mutta myös tarvittavilla maahantuloasiakirjoilla maahan tullut ulkomaalainen. Maahantuloasiakirjoja ovat ainakin passi. Lisäksi voidaan vaatia muun muassa oleskelulupaa tai viisumia.

Euroopan unionin kansalaiselle merkityksellisen EU:n perusoikeuskirjan mukaan jokaisella unionin kansalaisella on oikeus vapaasti liikkua ja oleskella jäsenvaltioiden alueella. Lisäksi liikkumis- ja oleskeluvapaus voidaan Euroopan yhteisön perustamissopimuksen mukaisesti myöntää jäsenvaltion alueella laillisesti asuville kolmansien maiden kansalaisille.

Liikkumisvapauteen sisältyvien oikeuksien käytölle ei voida asettaa muita rajoituksia, kuin sellaisia, jotka ovat lain sallimia. Rajoitusten tulee olla esimerkiksi välttämättömiä kansallisen ja yleisen turvallisuuden vuoksi, yleisen järjestyksen ylläpitämiseksi, rikosten ehkäisemiseksi tai toisten ihmisten oikeuksien suojelemiseksi. Esimerkiksi yleisen turvallisuuden vuoksi rikoksesta epäiltyä voidaan estää lähtemästä maasta.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa