Minilex - Lakipuhelin

Kokoontumis- ja yhdistymisvapaus ovat perusoikeuksiamme

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Jokaisella on oikeus järjestää rauhanomaisia kokoontumisia ja kokouksia niin sisätiloissa kuin ulkonakin sivullisten ja osallistujien turvallisuutta ja oikeuksia vaarantamatta. Suomessa vaaditaan kuitenkin etukäteisilmoitus ulkona yleisellä paikalla järjestettävästä yleisestä kokouksesta poliisille. Yleinen on kokous, johon kenellä tahansa on vapaa pääsy eli pääsyä ei ole rajoitettu mitenkään esimerkiksi kutsumalla osallistujat etukäteen.

Yhdistymisvapauden puitteissa jokaisella on oikeus sekä perustaa yhdistys tai yritys että liittyä siihen. Oikeus on myös olla liittymättä yhdistykseen. Yhdistys voi olla esimerkiksi ammattiyhdistys. Näin ollen jokaisella on oikeus liittyä ammattiyhdistykseen, mutta kenelläkään ei ole pakko liittyä siihen. Rikolliseen järjestöön kuuluminen on kuitenkin kielletty. Lailla voidaan säätää myös muita välttämättömiä rajoituksia muun muassa yleisen turvallisuuden vuoksi.

Kokoontumis- ja yhdistymisvapaus vahvistetaan useissa kansainvälisissä ihmisoikeussopimuksissa. Näin on myös esimerkiksi Euroopan unionin perusoikeuskirjassa. Sen mukaan jokaisella on oikeus rauhanomaiseen kokoontumisvapauteen ja yhdistymisvapauteen kaikilla tasoilla erityisesti poliittisessa, ammattiyhdistys- ja yhteiskunnallisessa toiminnassa, mihin sisältyy, että jokaisella on oikeus perustaa yhdessä muiden kanssa ammattiyhdistyksiä ja liittyä niihin etujensa puolustamiseksi. Lisäksi unionin tason poliittiset puolueet myötävaikuttavat unionin kansalaisten poliittisen tahdon ilmaisemiseen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa