Minilex - Lakipuhelin

Ajatuksen-, omantunnon- ja uskonnonvapaus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Jokaisella ihmisellä on oikeus ajatuksen-, omantunnon- ja uskonnonvapauteen. Ihmisoikeuksien yleismaalilmallisessa julistuksessa tämä vapaus määritellään toisaalta jokaisen vapaudeksi vaihtaa uskontoa tai vakaumusta, ja toisaalta jokaisen vapaudeksi julistaa valitsemaansa uskontoa yksin tai yhdessä toisten kanssa, sekä julkisesti että yksityisesti, opettamalla sekä harjoittamalla hartautta ja uskonnollisia menoja.

Suomen perustuslaki takaa myös yksilöille tämän oikeuden. Perustuslain mukaan uskonnon ja omantunnon vapaus kuuluu jokaiselle. Uskonnon ja omantunnon vapauteen, johon myös sisältyy ajatuksenvapaus, sisältyy oikeus tunnustaa ja harjoittaa uskontoa, oikeus ilmaista vakaumus ja oikeus kuulua tai olla kuulumatta uskonnolliseen yhdyskuntaan. Perustuslaki myös takaa ihmisille oikeuden päättää itse, harjoittaako uskontoa, sillä kukaan ei myöskään ole velvollinen osallistumaan omantuntonsa vastaisesti uskonnon harjoittamiseen.

Ajatuksenvapaus itsenäisesti tarkoittaa lähtökohtaisesti yksilön rajoittamatonta vapautta ja oikeutta omiin mielipiteisiin, ajatuksiin ja näkökulmiin. Tämä vapaus on perustavanlaatuinen yksilön oikeus, ja ihmisyyden perusedellytys. Ajatuksenvapaus sisältyy Suomessa edellä mainittuun perustuslain säännökseen uskonnon ja omantunnon vapaudesta.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa