Minilex - Lakipuhelin

Turvapaikka on vainon kohteeksi joutuneen oikeus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Jokaisella henkilöllä, joka on kotimaassaan joutunut vainon kohteeksi, on oikeus hakea ja nauttia turvapaikkaa jossakin toisessa valtiossa. Turvapaikkaa hakien henkilö anoo valtiolta suojelua ja oleskelulupaa siinä valtiossa.

Käytännössä turvapaikkaa hakevat pakolaiset, joilla on perusteltu syy joutua kotimaassaan vainon kohteeksi esimerkiksi rodun tai poliittisen mielipiteensä perusteella. Henkilökohtaisen syyn lisäksi pakolaisena voidaan joissain tapauksissa pitää luonnonkatastrofin urhiksi joutunutta tai sotaa pakenevaa henkilöä. Jokaisen valtion viranomaiset päättävät, ketä voidaan pitää pakolaisena. Turvapaikkaa voidaan hakea myös ns. humanitaarisin perustein eli juuri sodan tai luonnonkatastrofin vuoksi, jolloin henkilö ei voi palata kotimaahansa näiden syiden takia.

Oikeuteen hakea turvapaikkaa ei voida vedota silloin, kun kyse on syytteestä, joka todella perustuu yleisen lain rikkomiseen tai muihin vastaaviin tekoihin. Näin ollen henkilö ei voi hakea turvapaikkaa jostain toisesta valtiosta välttääkseen laillisen rangaistuksen tekemästään rikoksesta.

Suomeen tulee vähän turvapaikanhakijoita verraten muihin länsimaihin. Jonkin verran Suomeen saapuu myös ns. kiintiöpakolaisia. He ovat saaneet pakolaisasemansa jo jossakin toisessa valtiossa ennen saapumistaan Suomeen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa