Minilex - Lakipuhelin

Vammaisten henkilöiden oikeus itsenäisyyteen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Vammaisilla henkilöillä tulee olla oikeus itsenäisyyteen, yhteiskuntaan sopeutumiseen ja yhteiskunnalliseen elämään osallistumiseen riippumatta heidän iästään, vammansa luonteesta tai sen alkuperästä. Valtion on ryhdyttävä tarpeellisiin toimenpiteisiin tämän oikeuden turvaamiseksi. Sen täytyy järjestää vammaisille henkilöille ohjausta ja koulutusta. Valtion tulee edistää vammaisten henkilöiden työhön pääsyä sellaisin keinoin, jotka kannustavat työnantajia ottamaan palvelukseensa vammaisia työntekijöitä. Vammaisten henkilöiden oikeutta yhteiskunnalliseen elämään osallistumiseen on edistettävä teknisin apuvälinein, jotka poistavat mahdolliset kommunikaatioesteet tai esteet liikkumiselle. Heille on järjestettävä asuminen ja mahdollisuus osallistua kulttuuri- ja vapaa-ajan toimintaan sekä tarpeelliset kuljetuspalvelut. 

Tärkein vammaisten henkilöiden oikeuksia turvaava instituutio on Yhdistyneiden kansakuntien (YK) yleissopimus vammaisten henkilöiden oikeuksista. Tämän yleissopimuksen tarkoituksena on täydentää muita ihmisoikeussopimuksia ja turvata vammaisille ihmisille samat ihmisoikeudet kuin muillekin ihmisille. Yksi näistä yleissopimuksessa turvatuista oikeuksista on vammaisen henkilön oikeus itsenäisyyteen.

 

Miksi vammaisten henkilöiden oikeuksista säädetään muusta väestöstä erillään?

Kaikki ihmisoikeussopimukset koskevat luonnollisesti myös vammaisia ihmisiä. Koska vammaisten asemaan ja oikeuksiin liittyy kuitenkin edelleen tiettyjä ennakkoluuloja, on vammaisten oikeuksista haluttu säätää myös muusta väestöstä erikseen.

 

Ketkä kuuluvat vammaisiin henkilöihin?

YK:n vammaissopimuksessa vammaisuus määritellään ihmisen elinympäristön sekä siinä ilmenevien esteiden ja rajoitteiden kautta. Huomiota ei siis niinkään kiinnitetä diagnoosiin tai muihin henkilöön itseensä liittyviin seikkoihin, vaan siihen, millaisia rajoituksia henkilö kohtaa ympäröivässä yhteiskunnassa.

 

Oikeus itsenäisyyteen YK:n vammaissopimuksessa

YK:n yleissopimuksen mukaan kaikilla vammaisilla henkilöillä tulee olla yhdenvertainen oikeus elää yhteisössä, jossa heillä on muiden kanssa yhdenvertaiset valinnanmahdollisuudet. Yleissopimuksessa sopimusvaltiot ovat myös sitoutuneet toteuttamaan tehokkaat ja asianmukaiset toimet tehdäkseen itsenäisyydestään ja oikeuksistaan täysimääräisesti nauttimisen helpommaksi vammaisille henkilöille sekä helpottaakseen heidän täysimääräistä osallisuuttaan ja osallistumistaan yhteisöön.

 

Mitä elementtejä vammaisten henkilöiden oikeus itsenäisyyteen sisältää?

Vammaisten henkilöiden itsenäisyyttä turvataan seuraavien oikeuksien nojalla:

  • Vammaisilla henkilöillä tulee ensinnäkin olla oikeus valita asuinpaikkansa sekä se, missä ja kenen kanssa he asuvat. Vammaiset henkilöt eivät myöskään ole velvoitettuja käyttämään tiettyä asuinjärjestelyä. 
     
  • Vammaisilla henkilöillä tulee myös olla mahdollisuus kotiin tarjottavien palvelujen sekä asumis- ja laitospalvelujen hankkimiseen. Samoin heidän saatavillaan tulee olla yhteiskunnan tukipalvelut sekä henkilökohtaista apua, jota tarvitaan tukemaan elämistä ja osallisuutta yhteisössä. 
     
  • Lisäksi koko väestölle tarkoitetut yhteisön palvelut ja järjestelyt tulee olla vammaisten henkilöiden saatavissa yhdenvertaisesti muiden kanssa, mutta heidän omia tarpeitaan vastaten. 

 

Oikeus itsenäiseen liikkumiseen 

Vammaisten henkilöiden itsenäisyyteen voidaan katsoa kuuluvan myös oikeus mahdollisimman itsenäiseen henkilökohtaiseen liikkumiseen. Sopimusvaltioiden tulee mahdollistaa tämä seuraavin tavoin:

  • Helpottamalla vammaisten henkilöiden henkilökohtaista liikkumista tulee helpottaa siten kuin he itse haluavat. Avun tulee myös olla kohtuulliseen hintaista.
     
  • Helpottamalla laadukkaiden liikkumisen apuvälineiden, laitteiden, apuvälineteknologian sekä erilaisten avustajien ja välittäjien saatavuutta vammaisille henkilöille, muun muassa tarjoamalla niitä kohtuulliseen hintaan.
     
  • Antamalla vammaisille henkilöille ja heidän parissaan työskentelevälle asiantuntijahenkilöstölle liikkumistaitoihin liittyvää koulutusta.
     
  • Kannustamalla liikkumisen apuvälineitä, laitteita ja apuvälineteknologiaa tuottavia tahoja ottamaan huomioon kaikki vammaisten henkilöiden liikkumisen näkökohdat.

 

Yhteenveto

 

  • Vammaisella henkilöllä on oikeus itsenäisyyteen, yhteiskuntaan sopeutumiseen ja siinä elämiseen riippumatta siitä minkälainen vamma on kyseessä. 
  • Valtion on ryhdyttävä tarpeellisiin toimenpiteisiin turvaamaan vammaisen henkilön oikeus itsenäisyyteen mm. edistämällä heidän töihinsä pääsyä ja osallistumista yhteiskunnalliseen elämiseen esimerkiksi teknisin apuvälinenin, kuten liikkumisen helpottaminen poistamalla esteitä. 
  • Vammaisten henkilöiden oikeuksien turvaamisen tärkein sopimus on Yhdistyneiden kansakuntien (YK) yleissopimus vammaisten henkilöiden oikeuksista, joka täydentää muita ihmisoikeussopimuksia turvaamalla vammaisille samat oikeudet kuin muille

 

Summary in English

 

  • A disabled person has the right to independence. 
  • The state must take necessary measures to secure the disabled person's right to independence.
  • Necessary measures include promoting disabled persons’ access to work and participation in social life, for example with technical aids, such as making movement easier. 
  • The most important agreement for securing the rights of persons with disabilities is the United Nations (UN) Convention on the Rights of Persons with Disabilities.

 

Kysymyksiä ja vastauksia

 

1. Mitä vammaisten henkilöiden oikeus itsenäisyyteen sisältää?

Vammaisen henkilön tulee ensinnäkin saada päättää missä hän asuu eikä häntä voida velvoittaa käyttämään tiettyä asumisjärjestelyä, kuten muuttamaan esimerkiksi ryhmäkotiin. Vammaisella henkilöllä tulee myös olla mahdollisuus erilaisten tarvitsemiensa tukipalvelujen, kuten asumis- ja laitospalvelujen hankkimiseen sekä henkilökohtaisen avun saamiseen. Yleisesti ottaen kaikki yhteiskunnan palvelut tulee olla vammaisten henkilöiden saatavilla heidän omia tarpeitaan vastaten. Valtion tulee myös tukea vammaisten henkilöiden itsenäisiä liikkumista esimerkiksi erilaisia apuvälineitä ja laitteita tarjoamalla.

2. Kenen vastuulla vammaisten henkilöiden itsenäisyyden turvaaminen on?

YK:n vammaissopimus velvoittaa sopimusvaltiot huolehtimaan vammaisten henkilöiden oikeudesta itsenäisyyteen. Suomessa vastuu vammaisten henkilöiden oikeuksien toteutumisesta on siis valtiolla. 

 

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]