Minilex - Lakipuhelin

Oikeus nauttia kulttuurielämästä

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Taloudellisten, sosiaalisten ja sivistyksellisten oikeuksien sopimuksessa (TSS-sopimus) tunnustetaan jokaisen oikeus ottaa osaa kulttuurielämään. Tämä oikeus koskee niin omaa kulttuuria kuin muidenkin tuottamaa kulttuuria, kuten populaarikultturia. Populaarikulttuuria voivat olla mm. elokuvat ja musiikki. Jokaisella on sopimuksen mukaan myöskin oikeus päästä osalliseksi tieteen kehityksen ja sen soveltamisen eduista. Tätä oikeutta soveltaessa on muistettava jokaisen oikeus nauttia tieteellisten, kirjallisten tai taiteellisten tuotteidensa henkisille ja aineellisille eduille suodusta suojasta eli tekijänoikeussuojasta. Jokaisella on siis oikeus tieteen saavutuksiin niissä rajoissa, jotka tekijänoikeussuoja antaa.

TSS-sopimuksen mukaan sopimusvaltion on ryhdyttävä tämän oikeuden täydellisen toteuttamisen saavuttamiseksi toimenpiteisiin, jotka ovat välttämättömiä tieteen ja sivistyksen säilyttämisen, kehittämisen ja levittämisen kannalta. Valtiot myös sitoutuvat kunnioittamaan tieteelliselle tutkimukselle ja luovalle toiminnalle välttämätöntä vapautta.

Esimerkiksi Euroopan unionin perusoikeuskirja takaa nimenomaan ikääntyneille oikeuden osallistua kulttuurielämään. Sen mukaan Euroopan unioni tunnustaa ikääntyneiden henkilöiden oikeuden ihmisarvoiseen ja itsenäiseen elämään sekä oikeuden osallistua yhteiskunnalliseen elämään ja kulttuurielämään, ja kunnioittaa näitä oikeuksia.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa