Minilex - Lakipuhelin

Mikä on leasingsopimus?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Leasingsopimuksissa on kyse käyttöomaisuuden pitkäaikaisesta vuokrauksesta. Leasingilla tarkoitetaan kolmikantaista järjestelyä, jonka osapuolina ovat esineen myyjä, rahoitusyhtiö vuokralleantajana ja yritys vuokralleottajana. Leasingsopimuksella kone tai laite saadaan käyttöön hankintahetkellä edullisemmin kuin ostamalla ja hankittava kone tai laite ei siirry sen käyttäjänä olevan yrityksen omaisuudeksi. Leasingissa yritys valitsee ensiksi tarvitsemansa koneen tai laitteen ja sen myyjän. Rahoitusyhtiö ostaa kyseisen koneen tai laitteen itselleen ja vuokraa sen yrityksen käyttöön. Esineen myyjä ja vuokralleottajana oleva yritys eivät yleensä solmi sopimusta keskenään, vaikka heidän välillään käydään hankintaneuvottelut ja tavaran hallinta siirtyy suoraan myyjältä vuokralleottajalle. Rahoitusyhtiön rooli leasingissa on toimia rahoittajana ja yrityksen eli vuokralleottajan valitseman esineen omistusoikeus siirretään myyjältä rahoitusyhtiölle vain siksi, että rahoitusyhtiö vuokraa sen yrityksen käyttöön. Siksi myös rahoitusyhtiön vastuuta vuokrattavasta koneesta tai laitteesta pyritään rajoittamaan.

Leasingsopimus toimii vaihtoehtona osamaksukaupalle ja tavanomaiselle luotolle. Leasingin sijaan yritys voisi luotolla ostaa tarvitsemansa esineen tai toinen vaihtoehto olisi ostaa esine myyjältä osamaksukaupalla. Jos kuitenkin nämä vaihtoehdot eivät ole houkuttavia, voivat tavaran myyjä ja yritys kääntyä rahoitusyhtiön puoleen ja yritys voi saada esineen käyttöönsä leasingsopimuksen nojalla. Leasing sopii monipuolisesti erilaisiin hankintoihin ja tyypillisiä vuokrattavia kohteita ovat ajoneuvot, IT- ja muut toimistolaitteet sekä teollisuuden koneet ja laitteet.

Leasingsopimus on siis pitkäaikainen vuokrasopimus, jonka avulla yritys saa käyttöönsä tarvitsemansa koneen tai laitteen. Leasingjärjestelyn tarkoituksena on, että vuokralleottajana oleva yritys käyttää esinettä koko sen käyttöiän eli koko esineen elinkaaren. Leasingjärjestelyssä on ensiksi perusvuokrakausi, jolloin vuokra on suurempi, jotta rahoitusyhtiön kulut tulevat katetuksi. Sen jälkeen voidaan sopia jatkokausista, joissa vuokra on huomattavasti pienempi. Leasingsopimuksessa voidaan myös sopia yrityksen oikeudesta lunastaa kone tai laite sopimuksen umpeuduttua tiettyyn hintaan.

Leasingin hyötynä on esimerkiksi se, että koneen tai laitteen hankkimisesta aiheutuneet kulut voidaan jakaa leasingsopimuksen keston ajalle eikä koneen tai laitteen käyttöön saamiseksi tarvita suurta pääomapanosta. Leasing myös helpottaa käyttöomaisuuden hankintaa, ylläpitoa ja luopumista. Leasingin haittapuolena taas on se, ettei leasingsopimusta voi katkaista ilman lisäkorvausta kesken sopimuskauden.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]