Minilex - Lakipuhelin

Media: Yksityiselämän loukkaus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Yksityiselämän loukkaus on rikos. Tämä sääntö velvoittaa niin yksityishenkilöitä kuin mediaakin. Yksityiselämän loukkauksesta on kyse kun joku oikeudettomasti levittää toisen yksityiselämästä tietoa joukkotiedotusvälineitä käyttämällä, tai muulla tavalla toimittaa tiedon lukuisten ihmisten saataville. Tähän rikokseen syyllistyneelle voidaan tuomita rangaistukseksi sakkoja. Teko on rangaistavaa kuitenkin vain mikäli tiedon levittäminen on omiaan aiheuttamaan loukatulle vahinkoa tai kärsimystä, taikka häneen kohdistuvaa halveksuntaa. Näistä haitoista vahingonkärsijä voi saada vahingonkorvauksia joko rikossyytteen rinnalla tai siitä erillisenä korvauskanteena.

Yksityiselämän loukkauksesta on olemassa myös törkeä tekomuoto, josta on säädetty vastaavasti ankarampi rangaistus. Jos edellä mainitussa tiedon levittämisessä aiheutetaan suurta kärsimystä tai erityisen suurta vahinkoa, ja rikos on myös kokonaisuutena arvostellen törkeä, kyse on törkeästä rikoksesta. Tekijälle voidaan tuomita rangaistukseksi sakkoa tai enintään kahden vuoden vankeustuomio.

Yksityiselämää loukkaavana tiedon levittämisenä ei pidetä sellaisen yksityiselämää koskevan tiedon, vihjauksen tai kuvan esittämistä politiikassa, elinkeinoelämässä tai julkisessa virassa tai tehtävässä taikka näihin rinnastettavassa tehtävässä toimivasta, joka voi vaikuttaa tämän toiminnan arviointiin mainitussa tehtävässä. Lisäksi edellytetään, että tiedon esittäminen on tarpeen yhteiskunnallisesti merkittävän asian käsittelemiseksi.

- Lakipuhelin neuvoo joka päivä klo 6 - 24 -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa