Minilex - Lakipuhelin

Tie- ja piha-alueet: Tieliikenne

» Lakipuhelin neuvoo kokemuksella - Soita 0600 12 450 »

Vaikka tien kunnossapitovastusta onkin säädetty laissa vahingonkorvausvastuun uhalla, myös tien käyttäjien on noudatettava huolellisuutta teiden käytössä. Autoilijoille ja muille ajoneuvon kuljettajille on siirretty vastuuta erityisesti vahingon ennakointiin ja sen estämiseen liittyen. Tien käyttäjien on huomioitava erityisesti sääolosuhteet ja muut seikat, joihin tien kunnossapidosta huolehtivat eivät ole välttämättä ehtineet tai voineet reagoida.

Autoilijoiden on aina arvioitava sopiva tilannenopeus. Toisin sanoen ajoneuvon nopeus on sovitettava sellaiseksi kuin liikenneturvallisuus kullakin ajohetkellä edellyttää. Tilannenopeutta arvioitaessa on otettava huomioon tien kunto, sää, keli, näkyvyys, ajoneuvon kuormitus ja kuorman laatu sekä liikenneolosuhteet. Olennaista on se, että kuljettaja kykenee koko ajan säilyttämään ajoneuvon hallinnan.

Jos tiellä pääsee sattumaan vahinkoja, on tasapuolisesti arvioitava sekä tien kunnossapidosta vastaavan sekä tien käyttäjien vastuullisuutta. Puutteet tien kunnossa siirtävät vastuuta tien kunnossapidosta vastaavan harteille, kun taas tien ollessa moitteettomassa kunnossa vastuu kaatuu todennäköisemmin tien käyttäjän niskaan. Tietenkin on huomioitava myös olosuhteet kuten sää ja niiden vaikutus vahinkotapahtumaan. Kyse on aina yksittäistapauksen arvioinnista.


- Lakipuhelin neuvoo joka päivä klo 6 - 24 - 

Selaa lakitietoa

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »