Minilex - Lakipuhelin

Median vastuu julkaisemistaan tiedoista

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Media on vastuussa julkaisemastaan tiedosta, olipa se paikkansapitävää tai ei. Vaikka tieto olisikin totta, se voi silti vahingoittaa asianosaista siten, että medialle syntyy vahingonkorvausvastuu. Esimerkiksi henkilön yksityiselämän suojaa loukkaava tietojen levitys on rikos silloinkin, kun levitettävät tiedot ovat sinänsä totuudenmukaisia.

Media joutuu vastuuseen erityisesti silloin, kun julkaistaan keksittyjä tietoja henkilöstä ja siten loukataan kyseisen henkilön kunniaa. Koska mediassa voidaan levittää tietoja laajalle yleisölle nopeasti ja siten myös laajaa vahinkoa aiheutuu helposti, median on noudatettava varovaisuutta ja huolellisuutta tietojen ja kuvien levityksessä. Esimerkiksi jos henkilö on rikosepäilyjen kohteena, häntä ei tule mediassa leimata kiistämättä syylliseksi ennen kuin asiasta on saatu varma tieto.

Toinen tilanne on se, että julkaistaan tietoa joka pitää paikkansa, mutta tiedon julkaiseminen olisi edellyttänyt henkilön suostumuksen. Myös tällainen oikeudeton tietojen levitys voi johtaa median vahingonkorvausvastuuseen. Yksityisyyden suojan piirissä olevan tiedon julkaiseminen edellyttää suostumusta siltä, jota tiedot koskevat. Vaikka tällaiset suostumuksenvaraiset tiedot olisivat päässeet vuotamaan julkisuuteen, se ei tarkoita että tiedot olisivat jatkossa vapaasti levitettävissä. Suostumus tietojen levittämiseen on siis aina saatava tietojen kohteelta itseltään.

- Lakipuhelin neuvoo joka päivä klo 6 - 24 -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa