Minilex - Lakipuhelin

Loppukeskustelu siviiliprosessin osana

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Todistelun jälkeen pääkäsittelyssä seuraavat asianosaisten loppulausunnot. Loppukeskustelussa asianosaiset siis lausuvat viimeisen mielipiteensä esitetyistä todisteista, oikeudellisista kysymyksistä sekä siitä, miten tuomioistuimen tulisi asia ratkaista.

Yleensä kantaja esittää ensin loppulausuntonsa ja vastaaja saa käyttää viimeisen puheenvuoron ja tarvittaessa asianosaiset voivat lausua useammankin kerran vastapuolen esityksen johdosta. Tässä vaiheessa asiaan kuuluu myös laajempi oikeudellinen argumentaatio asian tiimoilta. Mikäli asianosaiset ovat hankkineet itselleen oikeudenkäyntiavustajat tai -asiamiehet, voivat nämä luonnollisesti antaa loppulausunnon asianosaisten puolesta.

Loppukeskustelu tulee hoitaa samalla tavalla kuin muutkin pääkäsittelyn vaiheet eli keskitetysti ilman tarpeetonta selvittelyä, koska asian varsinainen selvittäminen on tapahtunut jo pääkäsittelyn aikaisemmissa vaiheissa. Myös loppulausunnot on pidettävä suullisesti, tosin kirjallisiin muistiinpanoihin on mahdollista tukeutua. Viimeiseksi ennen käsittelyn päättymistä asianosaiset voivat vaatia vielä korvausta oikeudenkäyntikuluistaan. Loppukeskustelun päätteeksi asianosaiset jättävät asian tuomioistuimen ratkaistavaksi.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa