Minilex - Lakipuhelin

Leasingin määritelmä

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Leasing on käyttöomaisuuden pitkäaikaista vuokrausta. Tyypillisesti kyse on kolmikantaisesta järjestelystä, jossa osapuolina ovat esineen myyjä, rahoitusyhtiö vuokralleantajana ja yritys vuokralleottajana. Leasingissa yritys valitsee tarvitsemansa esineen ja sen myyjän. Rahoitusyhtiö ostaa kyseisen esineen itselleen ja vuokraa sen yritykselle. On keskeistä huomata, että esineen myyjä ja vuokralleottajana oleva yritys eivät tavallisesti tee sopimusta keskenään, vaikka heidän välillään onkin yleensä käyty hankintaneuvottelut ja tavaran hallinta siirtyy suoraan myyjältä vuokralleottajalle. Rahoitusyhtiön rooli leasingissa on toimia rahoittajana ja yrityksen eli vuokralleottajan valitseman esineen omistusoikeus siirretään myyjältä rahoitusyhtiölle vain siksi, että rahoitusyhtiö vuokraa sen yrityksen käyttöön.

Leasing voi toimia vaihtoehtona osamaksukaupalle tai tavanomaiselle luotolle. Jos esimerkiksi yritys ei ole saanut ostettua tavaraa osamaksukaupalla, voi tavaran myyjä ja yritys kääntyä rahoitusyhtiön puoleen ja yritys voi saada esineen käyttöönsä leasingsopimuksen nojalla. Leasing sopii monipuolisesti erilaisiin hankintoihin ja tyypillisiä vuokrattavia kohteita ovat ajoneuvot, IT- ja muut toimistolaitteet sekä teollisuuden koneet ja laitteet.

Rahoitusleasingissa on siis kyse pitkäaikaisista vuokrasopimuksista, joiden kohteena on irtainta tai kiinteää omaisuutta. Leasingissa tarkoituksena on, että vuokralleottajana oleva yritys käyttää esinettä koko sen käyttöiän, eli koko esineen elinkaaren. Leasingjärjestelyssä on ensiksi perusvuokrakausi ja sen jälkeen voidaan sopia jatkokausista. Vuokra on peruskaudella suurempi, millä turvataan se, että rahoitusyhtiön kulut tulevat katetuksi. Jatkokausilla vuokra voi olla huomattavasti pienempi. Lisäksi on voitu sopia, että leasingsopimuksen umpeuduttua yrityksellä on mahdollisuus lunastaa esine etukäteen sovittuun hintaan.  Leasingille ominaista on myös se, että leasingsopimusta ei voi katkaista ilman lisäkorvausta kesken sopimuskauden.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa