Minilex - Lakipuhelin

Jokaisella on oikeus omaan yksityis- ja perhe-elämäänsä

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Ihmisten yksityiselämää on kunnioitettava. Jokaisella on lupa pitää yksityiselämänsä omana tietonaan ilman, että kukaan saisi puuttua siihen. YK:n ihmisoikeuksien yleismaailmallisen julistuksen mukaan kenenkään yksityiselämään, perheeseen, kotiin tai kirjeenvaihtoon ei saa mielivaltaisesti puuttua eikä kenenkään kunniaa ja mainetta saa loukata. Jokaisella tulisi lisäksi olla oikeus lain suojaan sellaista puuttumista tai loukkausta vastaan. Suomen perustuslaissa on myös yksityiselämänsuojasäännös. Sen mukaan jokaisen yksityiselämä, kunnia ja kotirauha on turvattu. Henkilötietojen suojasta säädetään lisäksi tarkemmin lailla. Myös kirjeen, puhelun ja muun luottamuksellisen viestin salaisuus on loukkaamaton. Oikeus perhe- ja yksityiselämään käsittää siis laajasti yksilön oikeuksia, kuten kirje- ja puhelinsalaisuuden, kunnian suojan sekä henkilötietojen suojan.

Yleinen konfliktitilanne perustavanlaatuisten ihmisoikeuksien kesken tapahtuu yksityisyyden suojan sekä sananvapauden kesken. Monesti joudutaan punnitsemaan näiden oikeuksien laajuutta toisiinsa verrattuna. Esimerkkinä se, kuinka paljon ja mitä mediassa voidaan kertoa julkisuuden henkilöiden yksityiselämästä.

Yksityiselämän suojan turvin me voimme itse päättää mitä kerromme ja paljastamme itsestämme muille. Meidän ei ole pakko kertoa kenellekään esimerkiksi seksuaalisesta suuntautumisesta tai siitä, millainen on perheemme. Yksityiselämän suoja kattaa myös viestimisen. Kirjeenvaihtomme ja puhelumme eivät kuulu kenellekään. Kotirauhan turvin saamme myös olla kotonamme rauhassa ja turvassa, niin kuin haluamme.

Myöskään viranomaiset eivät saa puuttua yksityis- ja perhe-elämän suojaan, paitsi silloin kun se on välttämätöntä ja laki sen sallii. Tällaiset puuttumiset voivat olla välttämättömiä esimerkiksi yleisen turvallisuuden tai taloudellisen hyvinvoinnin vuoksi tai rikollisuuden estämiseksi.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa