Minilex - Lakipuhelin

Lakiosaa on vaadittava

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Lakiosaa on vaadittava. Rintaperillinen ei siis saa lakiosaa automaattisesti. Lakiosaa tulee vaatia kirjallisella lakiosailmoituksella, joka toimitetaan testamentin saajille tiedoksi. Jos testamentin saajia on useita, ilmoitus tulee antaa jokaiselle erikseen. Jokainen testamentin saaja vastaa lakiosasta vain omalta osaltaan. Rintaperillisellä ei ole oikeutta vaatia lakiosaa, jos hän on luopunut lakiosasta perittävän kuoltua, esimerkiksi hyväksymällä sellaisen testamentin.

Lakiosavaatimus tulee esittää kuuden kuukauden kuluessa siitä, kun testamentista on annettu tieto perillisille. Kuuden kuukauden määräaika, jolloin lakiosavaatimus on esitettävä, alkaa kulua vasta, kun testamentti on annettu oikealla tavalla tiedoksi perilliselle. Lakiosailmoituksen ei tarvitse olla yksilöity. Riittävää on, että perillinen ilmoittaa haluavansa osansa. Lakiosailmoituksella ei ole pakollista määrämuotoa ja se tehdäänkin usein maininnalla perukirjassa.

Testamentin saajan tehtävänä on antaa testamentti perillisille tiedoksi. Testamenttia ei voi antaa tiedoksi yleisesti kaikille, vaan se on annettava tiedoksi jokaiselle perilliselle erikseen. Tiedoksiannon on tapahduttava todisteellisesti ja tämän lisäksi perillisille tulee antaa oikeaksi todistettu jäljennös testamentista.

Jokainen rintaperillinen saa täysin vapaasti päättää siitä, vaatiiko hän lakiosaansa sekä siitä, mitkä ennakkoluovutukset hän vaatii jäämistöön lisättäviksi. Näin ollen rintaperillisten lakiosat voivat poiketa toisistaan. Yleensä kuitenkin ennakkoluovutusten huomioonottamisesta sovitaan rintaperillisten kesken yhteisesti. Lakiosavaatimus on hyvä tehdä joko haastemiehen välityksellä tai muuten todisteellisesti. Testamentin tiedoksiantoa koskevaan paperiin voidaan esimerkiksi lisätä merkintä siitä, että rintaperillinen aikoo vaatia lakiosaansa.

Välillä esiintyy tilanteita, joissa testamentin saaja välttelee lakiosaa koskevan vaatimuksen tiedoksiantoa. Vaatimuksen ilmoittaminen kyseiselle henkilölle erikseen saattaa olla tällöin täysin mahdotonta. Jos ilmenneiden seikkojen vuoksi on pääteltävissä, ettei vaatimuksen ilmoittaminen testamentin saajan toimien vuoksi ole mahdollista, lakiosavaatimus voidaan suorittaa myös ilmoittamalla siitä virallisessa lehdessä. Tällöin täytyy ottaa huomioon se, että lehti, jossa vaatimus ilmoitetaan, julkistetaan vaatimukselle säännellyn määräajan puitteissa.

Jos sinulla on vielä kysymyksiä liittyen lakiosan vaatimiseen, ota yhteyttä lakimiehiimme.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

  • Rintaperillisellä on aina oikeus lakiosaan, mutta sitä tulee vaatia
  • Lakiosaperillinen on suojattu lakiosailmoituksella suhteessa testamentin saajaan

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]