Minilex - Lakipuhelin

Perinnöstä luopumisen verotus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Perinnöstä voi luopua joko tehokkaasti tai tehottomasti. Tehokkaan ja tehottoman luopumisen vaikutukset verotukseen ovat huomattavat. Jos luopuminen tapahtuu tehokkaasti, luopuja ei maksa lainkaan veroa, vaan perintövero tulee lopullisen luovutuksensaajan maksettavaksi. Jos taas luopuminen tapahtuu tehottomasti, luopuja on luopumisesta huolimatta velvollinen maksamaan perintöveroa. Tehottomassa luopumisessa luopujan katsotaan ensin ottaneen perinnön vastaan ja sen jälkeen lahjoittaneen omaisuuden. Tästä johtuen lopullisen luovutuksensaajan on lisäksi maksettava lahjaveroa. Vero-oikeudessa puhutaan usein perintöön ryhtymisestä, jos perillinen on tehnyt jotakin sellaista, minkä perusteella hänen voidaan katsoa ottaneen perinnön vastaan.

Tehokkaan ja tehottoman luopumisen veroseuraamuksia voidaan tarkastella seuraavien esimerkkien avulla.

Esimerkki 1

A kuoli leskenä ja häneltä jäi 100 000 arvosta omaisuutta. Hänellä on yksi rintaperillinen B, jolla taas on kolme lasta C, D ja E. B luopui perinnöstä tehokkaasti. B ei maksa siis lainkaan perintöveroa, vaan perintöverovelvollisia ovat hänen kolme lastaan.

Esimerkki 2

Tiedot samat kuin edellä olevassa esimerkissä, mutta B:n katsotaan ryhtyneen perintöön ennen luopumista. Tällöin B maksaa luopumisesta huolimatta perintöveroa koko 100 000 euron arvoisesta perinnöstä. Tämän lisäksi B:n lapsien eli lopullisten luovutuksensaajien katsotaan saavan veronalaiset lahjat, jolloin kukin heistä maksaa lahjaveroa omasta osuudestaan.

Pesään ryhtymistä tarkoittavia toimia ei ole missään tyhjentävästi määritelty. Mahdollisuuden tehokkaaseen luopumiseen (ei perintöveroa luopujalle eikä lahjaveroa lopulliselle luovutuksensaajalle) perillinen menettää aina, jos hän on osallistunut irtaimen jakoon, allekirjoittanut jäämistöön kuuluvaa omaisuutta koskevan luovutuskirjan, perinyt kuolinpesän saatavia tai vedonnut osakkaan käytössä oleviin oikeussuojakeinoihin. Tehokkaan perinnöstä luopumisen edellytyksenä on, että perillinen luopuu osuudestaan perintöön vastikkeetta eikä hän määrää luopumiselleen ehtoja. Tehokkaan perinnöstä luopumisen edellytyksenä on myös se, ettei luopumisen yhteydessä ole määrätty lainkaan edunsaajaa tai että edunsaajaksi on määrätty korkeintaan luopujan lakimääräinen sijaisperillinen. Luopuja ei saa muullakaan tavoin määrätä omaisuuden jakautumisesta. Tehokkaan luopumisen edellytys on myös se, että perillinen luopuu perinnöstä kokonaan.

Yleisesti ottaen voisi siis sanoa, että kaikki saajan oikeuden käyttöä rajoittavat ehdot tulkitaan helposti ryhtymiseksi. Perillisen tulee siis tehokkaan luopumisen toteutumiseksi luopua koko perinnöstä vastikkeetta ja ilman ehtoja sekä sijaantulijoita määräämättä. Luopuja ei muutoinkaan saa määrätä omaisuuden jakautumisesta.

Perinnöstä luopumisen verokohteluun vaikuttaa siis se, katsotaanko luopumisen tapahtuneen tehokkaasti vai tehottomasti. Jos luopuminen tapahtuu tehokkaasti eli luopujan ei katsota ryhtyneen perintöön, luopuja ei maksa lainkaan veroa vaan perintöverovelvollisia ovat lopulliset luovutuksensaajat. Jos taas luopuminen tapahtuu tehottomasti eli luopujan katsotaan ryhtyneen perintöön ennen luopumista, luopujan maksettavaksi tulee luopumisesta huolimatta perintövero ja tämän lisäksi lopulliset luovutuksensaajat maksavat saamistaan osuuksista lahjaveroa.

Veroseuraamukset tehokkaan ja tehottoman luopumisen välillä ovat huomattavat. Minilexin lakimiehet auttavat mielellään erilaisissa luopumistilanteissa.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]