Minilex - Lakipuhelin

Lakiosan lahjoitus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Ensisijaisesti perintöön ovat oikeutettuja perittävän rintaperilliset eli jälkeläiset suoraan etenevässä polvessa. Perinnön saavat siis perittävän lapset, ja jos joku lapsista on kuollut, saavat hänen osuutensa hänen lapsensa. Tästä lakimääräisestä perimyksestä voidaan kuitenkin poiketa testamentilla. Rintaperillisillä on kuitenkin oikeus vaatia puolta siitä, mitä he olisivat lain mukaan saaneet, eli lakiosaansa, mikäli testamentti loukkaa heidän oikeuttaan. Lakiosaan oikeutettu rintaperillinen voi luovuttaa lakiosansa edelleen samaan tapaan kuin perintöosuuden luovuttaminen on mahdollista. Hän voikin esimerkiksi lahjoittaa lakiosansa jollekin pesän osakkaista tai täysin ulkopuoliselle taholle. Tällöin kyseessä on tehoton perinnöstä luopuminen, jota ei tule sekoittaa tehokkaaseen luopumiseen. Tehottoman luopumisesta tekee muun muassa se, että rintaperillinen määrää lakiosastaan, kun tehokkaan luopumisen tulisi tapahtua ehdoitta.

Perintöosuuden eli myös lakiosan luovutus on tehtävä kirjallisesti. Kun perillinen lahjoittaa lakiosansa eli luopuu tehottomasti perinnöstä, katsotaan hänen ensin vastaanottaneen perinnön, jonka vuoksi hänen tulee suorittaa saannostaan perintöveroa. Lakiosan saajan kannalta kyse on taas tavallisesta lahjasta, josta hän on lahjaverovelvollinen. Lakiosan lahjoitus tulee siis verotetuksi kaksinkertaisesti. Lahjan saaja ei tällöin tule osakkaan asemaan, vaan rintaperillinen on edelleen pesän osakas ja hän osallistuu esimerkiksi perinnönjakoon. Lakiosan lahjana saanut voi kuitenkin halutessaan vaatia pesänselvittäjän määräämistä oikeuksiensa turvaamiseksi. Lakiosan suhteen on muistettava myös se, ettei oikeus toteudu automaattisesti, vaan perillisen on vedottava testamentin tehottomuuteen ja vaadittava lakiosaansa kuuden kuukauden kuluessa testamentin tiedoksisaannista, tai hän menettää oikeutensa. Lakiosan vaatiminen katsotaan perintöön ryhtymiseksi, jonka jälkeen tehokas luopuminen ei ole mahdollista.

Lakiosan luovuttamisen lisäksi perillinen on voinut myös luopua lakiosastaan tehokkaasti. Lisätietoja perinnöstä ja lakiosasta luopumisesta löydät muista artikkeleistamme. Tehokasta luopumista ei katsota muiden perillisten tai testamentinsaajan hyväksi tehdyksi lahjoitukseksi. Tällöin se, kenelle lakiosaa vastaava osuus lain mukaan menee, maksaa saannostaan perintöveroa normaalisti, eikä lahjavero tule kysymykseen. Lakiosastaan luopunut ei taas joudu maksamaan perintöveroa lainkaan. Jäämistöön liittyvissä luovutuksissa ja muissa määräämistoimissa tuleekin tehdä selkeä ero erilaisten tilanteiden välille, ja neuvon kysyminen esimerkiksi lakimieheltä on usein tarpeen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]