Minilex - Lakipuhelin

Lakiosan laskeminen


>> Lakipuhelin neuvoo vuosien kokemuksella - Soita 0600 12 450 >>

Lakiosa on puolet rintaperilliselle kuuluvasta perintöosasta. Tilanteessa, jossa perittävältä on jäänyt rintaperillisiä useampia, otetaan huomioon lasten lukumäärä niin, että jäämistö jaetaan lasten määrällä. Esimerkiksi jos jäämistöä jäi 100 000 euroa ja lapsia jäi kaksi, lakiosan suuruus on 25 000 euroa per lapsi. Se, kuinka paljon lapset todellisuudessa jäämistöstä sitten saavat, riippuu siitä, oliko perittävä tehnyt lakiosaa loukkavaa testamenttia sivullisen hyväksi määräten esimerkiksi koko omaisuutensa sivulliselle. Jos testamenttia ei ollut, kumpikin lapsi saisi normaalitilanteessa 50 000 euroa jäämistöstä.

Jos joku rintaperillisistä on tehty perinnöttömäksi tai on luopunut perinnöstään, ei hänen kohdallaan voida tehdä niin, että jätettäisiin hänelle laskematta lakiosaa ollenkaan. Päinvastoin, hänellekin on laskettava lakiosan suuruus normaaliin tapaan, koska hänen lakiosansa menee hänen sijaantuloperilliselleen. Toisin sanoen, jos toinen lapsista luopuisi perinnöstään, lakiosan suuruus olisi silti 25 000 euroa.

Lisäksi tietyt erityistilanteet liittyvät perittävän mahdollisiin ottolapsiin. Jos lapsi adoptoitiin ennen 1.1.1980, niin adoptiolapselle ei tarvitse laskea lakiosaa. Sen sijaan jos adoptio tapahtui 1.1.1980 tai myöhemmin, niin adoptiolapselle lasketaan lakiosa siinä missä rintaperillisellekin. Kuitenkin jos ottolapsi on syntynyt perittävän avioliiton ulkopuolella, niin silloin hänelle lasketaan lakiosa, kuten muillekin rintaperillisille.

Jos perillinen on saanut esimerkiksi perittävän eläessä lahjan, lakiosaa ei tarvitse välttämättä suorittaa enää täysimääräisesti tai kenties ollenkaan. Tällaisia etukäteisiä jäämistön siirtoja ovat ennakkoperintö, suosiolahja ja testamenttiin rinnastuva lahja, ellei ole erityisiä vastasyitä. Ei siis ole mitenkään automaattista, että mahdolliselle testamentinsaajalle tulisi maksuvelvoite lakiosasta rintaperilliselle, jos tosiasiassa rintaperillinen on jo saanut lakiosaansa vastaavan määrän omaisuutta perittävän eläessä. Puhe on jäämistöön tehtävistä laskennallisista lisäyksistä.

Lakiosan laskeminen saattaa olla hankalaa, kun pitää huomioida mm. omaisuuden arvostamiskysymykset, jäämistöön tehtävät laskennalliset lisäykset, testamentit, lasten lukumäärä ja jopa se, kuinka paljon lakiosaansa kukin rintaperillinen vaatii eli vaatiiko rintaperillinen lakiosaansa kokonaan vai ainoastaan osittain. Soita siis lakimiehellemme ja pyydä häntä tekemään laskelmat puolestasi!

Soittamalla lakipuhelimeen saatat säästää helposti jopa tuhansia euroja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

 

Selaa lakitietoa