Minilex - Lakipuhelin

Vaikuttaako keskinäinen testamentti lakiosaan?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Aviopuolisot voivat tehdä välilleen keskinäisen testamentin, joka voi olla joko omistusoikeustestamentti tai hallintaoikeustestamentti. Keskinäisellä testamentilla puolisot määräävät toisilleen kaiken omaisuutensa.

Lakiosa on puolet perilliselle lakimääräisen perimysjärjestyksen mukaan tulevasta perintöosan arvosta. Lakiosaan ovat oikeutettuja vain rintaperillinen sekä ottolapsi ja tämän jälkeläinen. Näin ollen esimerkiksi velkojilla ei ole oikeutta vaatia lakiosaa. Lakimääräinen perimysjärjestys lähtee siitä, että samassa sukulaissuhteessa perittävään olevat henkilöt saavat saman suuruiset osuudet jäämistöstä. Esimerkiksi kahdesta lapsesta kukin saa ½ jäämistöstä. Lakiosa on tällöin puolet tästä eli ¼ jäämistöstä.

Rintaperillisen oikeus lakiosaan tarkoittaakin sitä, että perittävän tekemästä pätevästä testamentista huolimatta rintaperillisellä on oikeus saada lakiosaansa vastaava arvomäärä omaisuutta. Toisin sanoen aviopuolisoiden välinen keskinäinen testamentti ei poista rintaperillisen oikeutta lakiosaan. Lakiosa lasketaan jokaisen perillisen osalta itsenäisesti.

Huomionarvoista on, että lesken oikeus olla maksamatta tasinkoa osituksessa voi estää lakiosan saamisen tai vähentää sen määrää silloin, kun leski omistaa yli puolet puolisoiden yhteenlasketusta varallisuudesta.  Mikäli haluat tietää tarkemmin esimerkiksi tasingon vaikutuksesta lakiosan määrään, kannattaa kääntyä lakimiehen puoleen. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]