Minilex - Lakipuhelin

Lakiosan vaatiminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Jotta rintaperillinen saisi lakiosansa perittävän tekemästä testamentista riippumatta, on hänen tehtävä testamentin saajalle lakiosailmoitus. Jos testamentin saajia on useita, on lakiosailmoitus tehtävä jokaiselle testamentin saajalle erikseen. Yksittäisen testamentin saajan vastuu rintaperillisen lakiosasta rajoittuu ainoastaan siihen määrään, josta hän olisi vastannut, jos lakiosailmoitus olisi tehty kaikille testamentin saajille.

Jokaisen rintaperillisen on tehtävä itse lakiosailmoitus, eli yhden perillisen tekemä lakiosailmoitus ei tule muiden perillisten hyväksi. Lakiosailmoituksen ei kuitenkaan tarvitse olla yksilöity, eikä siinä tarvitse mainita esimerkiksi jäämistön tai lakiosan suuruutta taikka mitä omaisuutta perillinen haluaa osuudelleen. Riittävää on, että perillinen ilmoittaa vaativansa lakiosaansa.

Perillisen tulee ilmoittaa lakiosaa koskeva vaatimuksensa testamentin saajalle haastemiehen välityksellä tai muutoin todistettavasti kuuden kuukauden kuluessa siitä, kun testamentti on annettu perillisille tiedoksi. Jos lakiosaa koskevaa vaatimusta ei saada ilmoitettua testamentin saajalle sen vuoksi, että hänen voidaan olettaa asiassa ilmenneiden seikkojen perusteella välttelevän vaatimuksen tiedoksiantoa tai että hänen osoitteensa on tuntematon, lakiosaa koskeva vaatimus voidaan tehdä myös ilmoittamalla siitä virallisessa lehdessä.

Rintaperillinen turvaa asemansa lakiosailmoituksella, sillä lakiosan saamiseksi ei tarvitse moittia lakiosaa loukkaavaa testamenttia eikä muutenkaan nostaa kannetta tuomioistuimessa. Jos kuitenkin testamentissa on pätemättömyyden aiheuttava peruste tai virhe, voi rintaperillinen nostaa moitekanteen. Moiteperusteena voi esimerkiksi olla se, että testamenttia tehtäessä ei ole noudatettu laissa säädettyjä muotoja taikka testamentintekijä on pakotettu tekemään testamentti tai hänet on taivutettu siihen käyttämällä väärin hänen ymmärtämättömyyttään, tahdonheikkouttaan tai riippuvaista asemaansa. Jos rintaperillisen kanne hyväksytään, hän saa testamentin estämättä koko perintöosansa jäämistöstä.

On kuitenkin syytä huomata, että rintaperillinen ei saa lakiosaansa silloin, jos hän on perittävän kuoltua luopunut lakiosastaan taikka jos hän on perittävän eläessä hyväksynyt tämän tekemän testamentin tai muulla tavoin ilmoittanut perittävälle luopuvansa perinnöstä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]