Minilex - Lakipuhelin

Lakiosa ja lesken hallintaoikeus


>> Lakipuhelin neuvoo vuosien kokemuksella - Soita 0600 12 450 >>

Puolison kuoleman jälkeen leskellä on lakiin perustuva oikeus pitää jakamattomana hallussaan kuolleen puolison jäämistö. Tämä oikeus ei ole kuitenkaan rajoittamaton ja se väistyy, jos joku rintaperillisistä tai testamentin saajista esittää jakovaateen. Jakovaateen seurauksena pesä tulee jaettavaksi. Leski voi myös vapaaehtoisesti luopua oikeudestaan.

Leskelle on säädetty kuitenkin niin sanottu vähimmäissuoja, jolla turvataan leskelle oikeus hallita jäämistöön kuuluvaa asuntoa ja asuntoirtaimistoa rintaperillisen lakiosavaateesta huolimatta. Tämä lesken oikeus on siis vahvempi kuin perillisen oikeus lakiosaan. Leski saa pitää hallussaan puolisoiden yhteisenä kotina käytetyn asunnon tai muun kuolleen puolison jäämistöön kuuluvan kodiksi sopivan asunnon sekä siihen kuuluvan asuntoirtaimiston. Lesken oikeus kuitenkin poistuu, jos hänen omaan omaisuuteensa kuuluu asunto, joka vastaa kokonsa, sijaintinsa, varustetasonsa sekä rakentamistapansa puolesta puolisoiden yhteisenä kotina käytettyä asuntoa.

Rintaperillisen lakiosavaade voidaan täyttää pesän muista varoista, jos ne ovat riittävät. Siinä tapauksessa, että pesän varat koostuvat pääosin puolisoiden yhteisenä kotina käytetystä asunnosta ja sen irtaimistosta ei lakiosavaadetta voida toteuttaa ja se lykkääntyy siihen asti, kunnes lesken hallintaoikeus päättyy. Käytännössä lesken kuolemaan asti.

Soittamalla lakipuhelimeen saatat säästää helposti jopa tuhansia euroja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

 

Selaa lakitietoa