Minilex - Lakipuhelin

Perinnöstä luopuminen ja henkivakuutus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Perinnöstä voi luopua joko tehokkaasti tai tehottomasti. Tehokkaasti luopumalla luopujasta ei tule lainkaan verovelvollista, vaan perintöverovelvollisuus siirtyy saannon mukana lopulliselle luovutuksensaajalle. Jos taas perinnöstä luopuminen katsotaan tehottomaksi, luopujasta tulee luopumisesta huolimatta perintöverovelvollinen koko saannosta ja lisäksi lopullisen luovutuksensaajan katsotaan saavan veronalaisen lahjan, josta hän on velvollinen suorittamaan lahjaveroa.

Jotta luopuminen katsotaan tehokkaaksi, on perinnöstä luovuttava vastikkeetta ja ehdoitta sekä sijaantulijoita määräämättä. Perinnöstä on myös luovuttava kokonaan. Osittainen luopuminen tekee luopumisesta aina tehottoman. Perillinen ei siis voi ottaa perinnöstä vastaan vain osaa ja luopua loppuosasta verotuksellisesti tehokkaalla tavalla. Koska perinnöstä ei voi luopua osittain tehokkaasti, nousee esiin kysymys, voiko perinnöstä kuitenkin luopua kokonaan tehokkaasti siten, että luopuja ottaa kuitenkin vastaan henkivakuutuskorvauksen.

Vakuutus on vakuutuksenottajan yksipuolinen vastikkeeton toimi, jossa edunsaajana on vakuutuksenottajan määräämä henkilö tai kuolinpesä. Jos vakuutussopimuksessa on määrätty edunsaaja, vakuutuskorvaus ei kuulu vakuutuksenottajan kuolinpesään. Vastaavasti, jos edunsaajamääräystä ei ole, korvaus kuuluu vakuutetun kuolinpesään. Henkivakuutuksen edunsaaja voi ensiksi mainitussa tilanteessa ottaa vakuutuskorvauksen vastaan ja luopua perinnöstä tehokkaasti. Jälkimmäisessä tilanteessa perinnöstä ei ole mahdollista luopua tehokkaasti osittain ottamalla vakuutuskorvaus vastaan ja luopumalla muusta perinnöstä.

Verotuskäytännössä on yleensä katsottu, että vakuutuskorvauksesta, jonka henkilö saa edunsaajamääräyksen perusteella, voi luopua tehokkaasti samoin edellytyksin kuin testamentista. Vakuutussuoritusta pidetään perinnöstä erillisenä eränä. Henkilö voi siten ottaa vastaan edunsaajamääräyksellä tulevan vakuutussuorituksen, mutta luopua perintönä tulevasta omaisuudesta tehokkaasti ja toisin päin.

Silloin kun vakuutussuorituksen edunsaajaksi on määrätty kuolinpesä, vakuutuskorvauksen katsotaan kuitenkin tulevan saajalleen perintönä eikä vakuutuskorvausta pidetä muusta perinnöstä erillisenä eränä. Tällöin luopumiseen voidaan soveltaa samoja periaatteita kuin osittaiseen perinnöstä luopumiseen. Siksi perinnöstä ei välttämättä voi luopua tehokkaasti tilanteessa, jossa luopuja ottaa kuitenkin vastaan vakuutuskorvauksen tai toisin päin. Sama tilanne on silloin, kun edunsaajaa ei ole määrätty lainkaan. Tällöin vakuutuskorvaus kuuluu automaattisesti kuolinpesään.

Perinnöstä voi siis luopua tehokkaasti, vaikka ottaisi vastaan vakuutuskorvauksen, jos vakuutuksessa on määrätty edunsaajaksi joku muu, kuin kuolinpesä. Edunsaaja voi olla nimeltä mainittu henkilö tai yleisempi määräys, esimerkiksi ”lapset”. Tällöin vakuutuskorvaus katsotaan muusta perinnöstä erilliseksi eräksi, jolloin perillinen voi luopua perinnöstään tehokkaasti ja ottaa vastaan vakuutuskorvauksen.

Jos taas vakuutuksessa on määrätty edunsaajaksi kuolinpesä tai määräystä ei ole lainkaan, vakuutuskorvausta ei katsota muusta perinnöstä erilliseksi eräksi. Tällöin vakuutuskorvaus on osa perintöä ja koska perinnöstä ei voi luopua tehokkaasti osittain, ei henkilö voi luopua perinnöstä tehokkaasti siten, että hän samalla ottaisi vastaan vakuutuskorvauksen. Henkilön täytyisi siis ottaa vastaan sekä perintönä tuleva omaisuus että vakuutuksen nojalla maksettava korvaus tai vastaavasti luopua näistä molemmista. Tehottoman luopumisen veroseuraamukset ovat huomattavasti suuremmat kuin tehokkaassa luopumisessa, jolloin tehoton luopuminen ei yleisesti ole kannattavaa.

Esimerkki: A kuoli ja häneltä jäi omaisuutta velkojen ja muiden kulujen jälkeen jaettavaksi 50 000 euroa. Lisäksi A oli tehnyt henkivakuutuksen, jossa edunsaajaksi oli määrätty hänen tyttärensä B. Muita perillisiä A:lla ei ollut. B voi luopua 50 000 euron arvoisesta perinnöstä tehokkaasti ja silti ottaa vastaan henkivakuutuskorvauksen. Tällöin B maksaa perintöveron ainoastaan henkivakuutuskorvauksesta ja lopullinen luovutuksensaaja puolestaan 50 000 euron arvoisesta perinnöstä. Jos taas henkivakuutuksessa edunsaajaksi olisi määrätty kuolinpesä ja B luopuisi perinnöstä ja ottaisi vastaan henkivakuutuskorvauksen, olisi kyseessä osittainen perinnöstä luopuminen eli tehoton luopuminen. Tällöin B maksaisi luopumisesta huolimatta perintöveron myös 50 000 euron perinnöstä vakuutussuorituksen lisäksi. Jos B:n sijaan tulisi hänen lapsensa, maksaisi hän perintöveron sijasta lahjaveroa saamastaan 50 000 euron perinnöstä.

Tehottomaan luopumiseen liittyy siis kaksinkertainen verotus (perintövero sekä lahjavero). Jos kyseessä on sellainen henkivakuutus, jossa edunsaajaksi on määrätty kuolinpesä, kannattaa luopua sekä perinnöstä että vakutuuskorvauksesta tai vaihtoehtoisesti ottaa vastaan molemmat. Silloin, kun vakuutuksessa edunsaajaksi on määrätty nimeltä mainittu henkilö tai esimerkiksi ”lapset”, voi perinnöstä luopua ja ottaa vakuutuskorvauksen vastaan tai toisin päin ilman, että tarvitsee miettiä veroseuraamuksia. Ylimääräisiä veroseuraamuksia tällaisessa tilanteessa ei synny, vaikka luopuisi jommastakummasta ja ottaisi vastaan toisen.

Tehokkaasti luopumiselle on eräitä kriteereitä ja muotovaatimuksia. Myös vakuutusyhtiöön tulee olla yhteydessä. Käytännön apua siihen, miten luovut perinnöstä ja otat vakuutuskorvauksen vastaan siten, että se katsotaan myös verotuksessa tehokkaaksi, saat ottamalla yhteyttä lakimieheen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]