Minilex - Lakipuhelin

Perinnöstä luopuminen veljen hyväksi

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Perinnöstä voidaan luopua joko tehokkaasti tai tehottomasti. Silloin, kun perinnöstä luovutaan tehokkaasti, luopujan ei tarvitse maksaa lainkaan perintöveroa. Perintöveroa suorittaa lopullinen luovutuksensaaja. Jos taas perinnöstä luovutaan tehottomasti, luopuja on luopumisesta huolimatta perintöverovelvollinen. Tehottomassa luopumisessa luopuminen saa aikaan myös toisen verovelkasuhteen: lopullisen luovutuksensaajan katsotaan saaneen veronalaisen lahjan, jolloin hän on myös lahjaverovelvollinen. Perinnöstä ei voi luopua tehokkaasti veljen hyväksi, ellei hän ole ainoa lakimääräinen sijaantuloperillinen.

Vero-oikeudessa käytetään termiä ryhtyminen, kun perillinen on tehnyt jotakin sellaista, minkä perusteella hänen voidaan katsoa ottaneen perinnön vastaan. Koska pesään ryhtyminen tekee luopujasta perintöverovelvollisen, on otettava huomioon ne toimet, mitkä katsotaan perintöön ryhtymiseksi. Tehokas perinnöstä luopuminen edellyttää muun muassa, ettei luopumisen yhteydessä ole lainkaan määrätty edunsaajaa tai että edunsaajaksi on määrätty luopujan sijaantuloperillinen. Kulloinkin kysymykseen tulevat lakimääräiset perilliset määräytyvät perintökaaren säännösten mukaisesti. Jos perillinen muulla tavoin määrää, kenen hyväksi hän perinnöstä luopuu, hänen katsotaan ryhtyneen perintöön.

Perillinen ei siis voi tehokkaan perinnöstä luopumisen yhteydessä määrätä, kenen hyväksi hän perinnöstään luopuu. Sijaantulijat määräytyvät perintökaaren mukaan. Ensisijaisesti sijaantulijoita ovat siis luopujan omat lapset, joiden kesken perintö jaetaan tasan. Tehokkaan ja tehottoman luopumisen veroseuraamuksia voidaan tarkastella seuraavan esimerkin avulla.

Esimerkki 1 (tehokas luopuminen)

Leski A kuoli jättäen 100 000 euron arvoisen omaisuuden. Häneltä jäi lapsi B, jolla oli kaksi lasta C ja D. B luopui perinnöstä tehokkaasti (ei esimerkiksi määrännyt sijaantuloperillisiä). Koska B luopui perinnöstä tehokkaasti, hän ei maksa lainkaan perintöveroa. C ja D puolestaan maksavat perintöveroa kummatkin saamastaan 50 000 euron perinnöstä.

Esimerkki 2 (tehoton luopuminen)

Lähtökohdat samat kuin edellä mainitussa esimerkissä, mutta B:n on katsottu ryhtyneen perintöönsä ennen luopumista (esimerkiksi määrännyt sijaantulijaksi veljensä). Tällöin B maksaa perintöveroa 100 000 euron arvoisesta perinnöstä luopumisesta huolimatta. Lisäksi C:n ja D:n katsotaan saavan molemmat 50 000 euron arvoisen lahjan, josta he maksavat lahjaveroa.

Jotta perinnöstä luopuminen voi tapahtua tehokkaasti (ei perintöveroa luopujalla eikä lahjaveroa lopullisella luovutuksensaajalla), luopuja ei voi määrätä sijaantulijoita. Tämän vuoksi perinnöstä luopuminen veljen hyväksi ei ole mahdollista ilman huomattavia veroseuraamuksia, jos veli ei perintökaaren mukaan ole lakimääräinen sijaantuloperillinen.

Tehokkaalle luopumiselle on asetettu myös muita ehtoja. Lisätietoa näistä saat ottamalla yhteyttä Minilexin lakimiehiin. Voit soittaa lakipuhelimeen tai jättää kysymyksesi verkkosivujen kautta.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]