Minilex - Lakipuhelin

Lakiosan täydennyksen hakeminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Jos perillinen ei siitä huolimatta, että perittävän testamentti ja lahjanlupaus on jätetty huomioon ottamatta, voi saada hänelle kuuluvaa lakiosaansa, on se, jolle perittävä on eläessään antanut ennakkoperinnön, testamenttiin rinnastettavan lahjan tai suosiolahjan taikka se, joka on saanut sellaisen perittävän tekemän henkivakuutusmäärän, jonka vakuutusmaksut ovat olleet kohtuuttomia perittävän oloihin ja varoihin nähden, velvollinen vastamaan lakiosan täydentämisestä siltä osin, mitä lakiosasta puuttuu, kuitenkin enintään sillä määrällä, mikä perintöosaa määrättäessä on luettava pesän varojen lisäykseksi.

Lakiosan tieltä väistyy siis ensin testamentti. Siltä osin kuin testamentin täyttämättä jättäminen ei turvaa rintaperillisen lakiosaa, täyttämättä jätetään myös perittävän antamat lahjanlupaukset. Vasta viimesijassa puututaan siis jo annettuihin lahjoihin. Lakiosan täydennys on rintaperillisen viimesijainen suojakeino, joka saa merkitystä vasta silloin, kun rintaperillisen oikeutta lakiosaan ei voida turvata edellä mainitun väistymisjärjestyksen nojalla.

Lakiosan täydennystä on vaadittava kanteella vuoden kuluessa siitä, kun perillinen on saanut tiedon perittävän kuolemasta ja siitä perittävän tekemästä oikeustoimesta, joka loukkaa hänen oikeuttaan saada lakiosa. Lakiosan täydennystä on kuitenkin vaadittava viimeistään kymmenen vuoden kuluessa perittävän kuolemasta.

Jos lakiosan täydennysvelvollisia on useita, heidän vastuunsa täydentämisestä määräytyy suhteellisesti kunkin vastuumäärän mukaan. Jos täydennykseen velvollinen on hukannut saamaansa omaisuutta, on hän velvollinen suorittamaan lakiosan täydennystä enintään jäljelle jääneen kyseisen omaisuutensa arvosta. Jos lakiosan täydennystä vaaditaan toiselta lakiosaan oikeutetulta perilliseltä, hän saa kuitenkin pitää sen, mitä hänen lakiosaansa vaaditaan. Lisäksi sellainen perillisen saama omaisuus, joka on otettava huomioon perintöosaa määrättäessä, luetaan hänen lakiosansa vähennykseksi.

Täydennyskanne laitetaan siis vireille jättämällä sitä koskeva haastehakemus käräjäoikeuden kansliaan. Täydennyskanteen johdosta annettavassa tuomiossa tuomioistuin vahvistaa täydennyksen määrän. Täydennyksestä päättäminen ei siis kuulu pesänjakajan tehtäviin vaan kyse on nimenomaan tuomioistuinasiasta.

Yksityiskohtaisempaa tietoa täydennyskanteen nostamisesta ja sitä koskevan haastehakemuksen sisältövaatimuksista saat ottamalla yhteyttä Minilexin lakimiehiin. Lakiosan täydennystä koskevissa asioissa on aina syytä kääntyä asiantuntevan lakimiehen puoleen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]