Minilex - Lakipuhelin

Hallintatestamentti ja lakiosa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Hallintatestamentti, toisilta nimiltään hallintaoikeustestamentti tai käyttöoikeustestamentti, on yleinen testamenttityyppi. Hallintaoikeustestamentilla erotetaan toisistaan omaisuuden tai sen osan omistusoikeus ja käyttöoikeus, ja määrätään ne eri tahoille. Hallintaoikeustestamentit ovatkin tyypillisiä esimerkiksi puolisoiden välillä, sillä puolisot haluavat usein turvata leskeksi jäävän elintason käyttöoikeudella antaen omistusoikeuden kuitenkin esimerkiksi rintaperillisille. Hallintaoikeustestamentin saaja saa hallita testamentin mukaista omaisuutta ja hän on oikeutettu sen tuottoon, mutta hän ei voi esimerkiksi luovuttaa oikeuttaan eteenpäin. Hallintaoikeus rajoittaa myös omistusoikeuden saaneen oikeuksia muun muassa siten, ettei omistaja voi luovuttaa omaisuutta ilman hallintaoikeuden haltijan lupaa. Lisäksi hallintaoikeustestamentti voi loukata rintaperillisen oikeutta lakiosaan, eli puoleen sen perintöosuuden arvosta, jonka perillinen olisi saanut ilman testamenttia.

Hallintaoikeustestamentista puhuttaessa rintaperillinen voi olla kolmessa asemassa: hänet on voitu testamentilla sivuuttaa kokonaan, hänelle on voitu määrätä käyttöoikeus omaisuuteen tai hän voi olla omistusoikeuden saaja. Kaikissa näissä tilanteissa rintaperillisellä voi olla oikeus vaatia lakiosaa, sillä testamentti on tehoton siltä osin, kuin se estää häntä saamasta lakiosaansa tai rajoittaa hänen oikeuttaan määrätä lakiosana saadusta omaisuudesta. Kahdessa ensin mainitussa tilanteessa oikeus lakiosaan on ilmeinen, sillä perittävä ei saa omaisuutta lainkaan omistukseensa. Toisessa tapauksessa rintaperillinen voi sekä vaatia lakiosaansa, että vedota hyväkseen tehtyyn käyttöoikeustestamenttiin. Kolmannessa tapauksessa rintaperillinen saa jäämistöomaisuuteen omistusoikeuden, mutta hänen määräysvaltaansa rajoittaa käyttöoikeus. Rintaperillisellä onkin tällöin halutessaan oikeus vaatia lakiosaansa vastaavaa osaa jäämistöstä rajoituksista vapaana.

Kun lakiosan suuruutta määritetään, ei käyttöoikeuden arvoa saa vähentää omaisuuden käyvästä arvosta. Testamentilla annetut tai lesken lakimääräiset käyttöoikeudet eivät siten alenna jäämistön arvoa ja siten rintaperilliselle kuuluvan lakiosan suuruutta. Lakiosa on aina mahdollista maksaa myös rahassa, mikäli sitä ei ole testamentissa erikseen kielletty. Lakiosaoikeudesta puhuttaessa täytyy aina myös muistaa, että lakiosaa on vaadittava, eikä rintaperillinen saa sitä siis itsestään. Jos jonkun hyväksi tehty hallintaoikeustestamentti siis esimerkiksi rajoittaa rintaperillisen oikeutta määrätä lakiosana tulevasta omaisuudesta, voidaan käyttöoikeus toteuttaa koko laajuudessaan, mikäli rintaperillinen ei asiaan puutu.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]