Osakeyhtiö oli kommandiittiyhtiön vastuunalainen yhtiömies. Osakeyhtiö myi "osuutensa" osakeyhtiön osakkaille, jotka ottivat ky:n velan vastatakseen. Onko tämä velka nyt osakaslaina (tilintarkastajan mielestä on, ja hän on vaatinut velalle vakuuden)? Äänetön yhtiömies ei suostunut laittamaan nimeään kaupparekisteri-ilmoitukseen, joten "omistaja"vaihdosta ei koskaan saatu kirjattua kaupparekisteriin. Muutaman vuoden jälkeen osakeyhtiö teki kaupparekisteriin ilmoituksen, että eroaa vastuunalaisen yhtiömiehen toimesta. Se hyväksyttiin. Kommandiittiyhtiöllä ei ole vuosiin ollut liiketoimintaa (eikä nyt edes vastuunalaisia yhtiömiehiä). Voidaanko katsoa, että ky:n ostaneet eivät olisi enää vastuussa velasta, koska heitä ei ole kaupparekisteriin merkitty?

1 vastaus


Minilex

60 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei!
Verohallinnon ohjeen mukaan laina on osakaslaina, jos osakas, hänen perheenjäsenensä tai molemmat yhdessä omistavat osakkeita, joiden omistus- tai äänimääräosuus on toisten yhtiöiden kautta vähintään 10 % (välillinen omistus). Välillinen omistus tai äänivaltaisuus lasketaan suhteellisesti. Jos esimerkiksi osakas omistaa 50 prosenttia A Oy:n osakkeista ja yhtiö A puolestaan omistaa 20 prosenttia B Oy:n osakkeista, katsotaan osakas välillisesti omistavan 10 prosenttia B Oy:n osakkeista (50 % x 20 %). Voidaan siis katsoa, että kysymyksen tilanteessa on välillinen omistus ja velka siis on osakaslainaa.
Kommandiittiyhtiön yhtiöosuuksien kauppa vaatii yhtiösopimuksen muuttamista. Muutoksesta tulisi kirjanpitolain mukaan ilmoittaa kaupparekisteriin. Merkinnällä kaupparekisteriin ei kuitenkaan ole oikeutta luovaa vaikutusta, vaan muutos tulee voimaan heti, kun muutos on tehty.
Avoimesta yhtiöstä ja kommandiittiyhtiöstä annetun lain (AKL) mukaan kukin vastuunalainen yhtiömies vastaa yhtiön velvoitteista niiden täyteen määrään niin kuin omasta velastaan. Velkavastuuta tulkittu oikeuskäytännössä tiukasti eikä siitä ole hevillä luovuttu. Ajallisesti uusi yhtiömies vastaa niistä veloista, jotka ovat syntyneet jo ennen hänen yhtiömiesaikaansa, mutta ei enää niistä veloista, jotka ovat syntyneet sen jälkeen, kun hänen eronsa yhtiöstä on merkitty kaupparekisteriin ja kuulutettu.
Mikäli kommandiittiyhtiöllä ei ole vastuunalaisia yhtiömiehiä, se katsotaan purkautuneeksi. Yhtiö voi purkautua myös asettamatta yhtiötä selvitystilaan. Yhtiön varallisuus ja velat tulisi kuitenkin selvittää jollakin tavalla. Jos erillistä sopimusta yhtiön selvittämisestä ei tehdä, yhtiö tulee selvittää noudattamalla AKL 5 luvun säännöksiä.
Vastaus toiseen kysymykseen on siis, että kommandiittiyhtiön ostaneet osakkaat vastaavat velasta. Kaupparekisterimerkinnän puuttumisella ei ole asiassa vaikutusta ja vastuunalaisilla yhtiömiehillä on tiukka henkilökohtainen velkavastuu yhtiön veloista. Lisäksi yhtiön voidaan katsoa purkautuneen, jolloin sen tila tulisi selvittää ja velat maksaa.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]